Ingredience
- 1 balení uzený tempeh
- 100 g shitake houbičky
- 100 ml bílé víno
- 50 ml rajčatové pyré
- 3 stroužky česnek
- 2 lžíce sojová omáčka
- 1 ks mrkev
- 1 ks cibule
- 1 lžička zeleninový bio bujon sypký
- kousek celer
- několik větviček rozmarýn
- dle chuti sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
A ještě
- cca 6 ks brambory
- 30 g máslo
- 20 g parmazán
- 1 dl šlehačka
- sůl
- drcený kmín
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer a opékáme, až se zelenina rozvoní. Potom přidáme nahrubo nastrouhaný tempeh, pokrájené houbičky a prolisovaný česnek. Chvíli opékáme. Zalijeme vínem, necháme vydusit a přidáme bujón, rajčatové pyré, pepř, celou větvičku rozmarýny a sójovou omáčku. Pár minut restujeme, podlijeme ještě pár lžícemi vody a necháme vodu opět vypařit. Vyndáme rozmarýnu. |
2 Hotovo | V mezičase si uvaříme v osolené a okmínované vodě brambory. Když jsou měkké, slijeme vodu, dáme do nich máslo a šlehačku a šťouchadlem na brambory rozdrtíme na kaši. Nakonec vmícháme i strouhaný sýr. |
3 Hotovo | Zapékací misku vymažeme máslem, rozprostřeme do ní tempehovou směs a navrch rozetřeme bramborové pyré. Ozdobíme větvičkami rozmarýny a zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. dozlatova, přibližně 30 minut. |