Ingredience
- 420 g rajčata
- 6 ks sušená rajčata
- 2 lžíce voda
- 2 plátky toustový chléb
- 1 stroužek česnek
- 1 + 1 lžíce olivový olej
- 1 lžíce agar
- 1 lžička agávový sirupnebo med
- hrst čerstvá bazalka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- chilli koření
- balzamiko ocet
- citrónová šťáva
Na ozdobu
- olivový olej
- hladkolistá petrželka
- třešničky mozzarella
- cherry rajčátka
- balzamiko krém černý
- toustový chléb
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že toustový chléb nakrájíme na maličké kostičky a na trošce oleje spolu s lisovaným česnekem orestujeme dokřupava. |
2 Hotovo | Rajčátka spaříme vroucí vodou a oloupeme. V elektrickém sekáčku nebo mixéru je umixujeme společně se sušenými rajčaty, lžící olivového oleje a ostatními ingrediencemi. Jejich množství záleží na chuti použitých rajčat. Prostě přidáváme postupně a dle vlastní potřeby. Nakonec vmícháme posekanou bazalku a jen krátce ještě protočíme mixérem. |
3 Hotovo | Do mini kastrůlku nasypeme agar, rozředíme troškou vody a troškou rajčatové směsi a 5 minut povaříme. Doba varu je důležitá pro následné ztuhnutí. Do kastrůlku vlijeme zbylou směs a promícháme. |
4 Hotovo | Formičky na muffiny (mám vyzkoušené jen silikonové a ty se nevymazávají) naplníme do poloviny orestovaným toustovým chlebem a zalijeme rajčatovou směsí. Necháme ztuhnout aspoň hodinku v lednici. Pak vyklopíme a ozdobíme. |
5 Hotovo | Na ozdobení můžeme použít třeba olej rozmixovaný s petrželkou, mozzarellu, cherry rajčátka a balzamiko krém. Podáváme s toustíky. |
6 Hotovo | Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky revue. |