Ingredience
- 400 g mleté hovězí masonebo jehněčí
- 400 g krájená rajčata v konzervě
- 150 ml červené víno
- 50 g rajčatový protlak
- 6 bramboryvětší
- 3 stroužky česnek
- 2 lžíce oregano
- 1 lilekvelký
- 1 cibule
- 0,5 lžičky římský kmín
- 0,3 lžičky skořice
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
Sýrový bešamel
- cca 200 ml mléko
- 100 ml šlehačka
- 30 g máslo
- 20 g sýr parmazánového typu
- 1 lžíce hladká moukavrchovatá
- muškátový oříšek
- sůl
- dle chuti citrónová šťáva
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do kastrolu kápneme trochu oleje a zpěníme na něm posekanou cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a za stálého míchání orestujeme. Okořeníme skořicí, oreganem, římským kmínem a pepřem. Zakápneme vínem a pár minut dusíme. Zalijeme rajčaty z konzervy a přidáme i protlak. Osolíme, promícháme, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme asi půl hodiny. |
2 Hotovo | Lilek nakrájíme na cca centimetrové plátky. Potřeme olejem, osolíme a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme pod rozpálený gril do trouby a pečeme při 200 st. C asi 20 minut. Oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky max 3 mm silné. |
3 Hotovo | V kastrolku rozpustíme máslo a zasypeme moukou. Usmažíme světle zlatavou jíšku. Naředíme šlehačkou, mlékem a rozmícháme metličkou. Uvaříme řidší bešamel. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr. |
4 Hotovo | Pekáček vytřeme olejem. Na dno vyskládáme vrstvu plátků brambor. Zalijeme trochou masové směsi, vyskládáme vrstvu grilovaného lilku. Opět nalijeme trochu raqú. Takto pokračujeme dokud máme suroviny. Končíme vrstvou brambor. Pod brambory, kromě raqú, nalijeme trochu sýrového bešamelu. Zbytek pak rozlijeme navrch. |
5 Hotovo | Zakryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C. Pečeme 45 minut. Pak alobal odstraníme, teplotu snížíme na 170 st. C a pečeme ještě 20 minut, dozlatova. |