Ingredience
- 250 g hladká mouka
- 240 ml podmáslí
- 200 g moučkový cukr
- 120 g máslo
- 12 g kakao
- 2 vejce
- 2 lžičky prášek do pečiva
- 1 lžička jablečný ocet
- 1 lžička jedlá soda
- 1 lžička červené gelové jedlé barvivo
- vanilka
- střední špetka sůl
Malinový vklad
- 300 g mražené maliny
- 60 g cukr krupice
- 2 plátky želatina
Krém
- 250 g mascarpone
- 250 g tučný tvaroh
- 200 ml šlehačka 40%
- 70 g moučkový cukr
- z 0.5 ks citrónová šťáva
Obmazový krém
- 200 g máslo
- 0.75 plechovky Salko
Na ozdobu
- 6 kuličky Rafaelo
- jahody
- maliny
- borůvky
- máta
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vejce, podmáslí a máslo necháme minimállně hodinu stát na lince, aby dosáhly pokojové teploty. Poté si práci rozdělíme na etapy. A také si předem připravíme dva dortové ráfky o průměru 20 cm, protože těsto je těžké, a tak pečeme ve dvou. Dno vyložíme pečícím papírem a přes něj uchytíme alobal. Vyhřejeme si troubu na spodní/horní ohřev na 170 st. C. |
2 Hotovo | 1. etapa |
3 Hotovo | 2. etapa |
4 Hotovo | 3. etapa |
5 Hotovo | Do máslové pěny zašleháme jedno po druhém vejce. Když je směs pěkně nadýchaná, ve třech částech pomalu zašleháme na střídačku moučnou směs a směs tekutou. |
6 Hotovo | Pak si rychle smícháme ocet se sodou a velmi svižně vmícháme do těsta. Těsto okamžitě rozdělíme do připravených ráfků a vložíme do vyhřáté trouby (vyhřátá trouba má čekat na těsto, nikoliv těsto na troubu). |
7 Hotovo | Pečeme cca 40 minut. Je-li po této době korpus upečený zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed. Bude-li po vytežení suchá, je hotovo. Vyndáme z trouby a necháme cca 10 minut odstát. Pak boky uvolníme špachtlí a horní stranou položíme na mřížku vychladit. |
8 Hotovo | Želatinu namočíme do studené vody a necháme zvláčnět. Mražené maliny chviličku podusíme s cukrem, pak stáhneme z plotny a přidáme vymačkanou želatinu. Necháme zhoustnout. |
9 Hotovo | |
10 Hotovo | Na krém použijeme vše dokonale vychlazené. Do šlehací nádoby vyklopíme mascarpone a tvaroh (pokud máme vaničkový, necháme předem odkapat na cedníku). Zasypeme moučkovým cukrem, ochutíme citrónovou šťávou a předšleháme, aby se vše propojilo. Zalijeme šlehačkou a došleháme dotuha. Šleháme na nejnižší rychlost, abychom měli krém stále pod kontrolou, aby se nám nezdrcnul. |
11 Hotovo | Dort je ideální kompletovat v obruči, aby držel perfektní tvar. Na spodní část naneseme krém cukrářským pytlíkem s hladkou špičkou tak, abychom vytvořili vyvýšené okraje. Do vzniklé "vaničky" dáme třetinu malinové směsi. Přiklopíme plátem korpusu a ještě dvakrát zopakujeme. Překryjeme posledním dílem (použijeme ten nejrovnější), přitlačíme dlaní, zakryjeme fresh fólií a necháme v lednici zatuhnout ideálně přes noc. |
12 Hotovo | |
13 Hotovo |