Ingredience
- 250 g hladká mouka
- 240 ml podmáslí
- 200 g cukr krupice
- 115 g máslo
- 12 g kakao
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžička červené gelové jedlé barvivo
- vanilka
- střední špetka sůl
Malinové želé
- 300 g mražené maliny
- 60 g cukr krupice
- 4 plátky želatina
Krém
- 350 g mascarpone
- 250 g tučný tvarohne! vaničkový
- 200 ml šlehačka 40%
- 70 g moučkový cukr
- z 0.5 ks citrónová šťáva
Na ozdobu
- 6 kuličky Rafaelo
- jahody
- maliny
- borůvky
- máta
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | |
2 Hotovo | Mezitím si do jedné misky prosijeme mouku, kakao a prášek do pečiva. Podmáslí promísíme s červeným barvivem a citrónovou šťávou. Poté k vaječno máslové složce natřikrát přidáme podmáslí a sypkou směs. K zapracování je ideální ruční balónová metla, aby v těstě nezůstaly nežádoucí hrudky. |
3 Hotovo | Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a upevníme obručí. Boky nevymazáváme. Troubu vyhřejeme na 170 st. C (ne horkovzduch). Těsto vylijeme do formy a opatrně vložíme do trouby. Pečeme cca 55 minut. Stav upečení zkontrolujeme zapíchnutím špejle doprostřed dortu. Pokud bude po vytažení suchá, je hotovo. Dort necháme čtvrt hodiny odpočinout v otevřené troubě a pak vyndáme. Malým nožem obkrojíme kolem dokola a uvolníme obruč. Necháme zchladnout. |
4 Hotovo | Želatinu namočíme do studené vody a necháme zvláčnět. Mražené maliny s cukrem svaříme a přepasírujeme přes cedník. Do horké přepasírované šťávy zamícháme vyždímané želatinové plátky. Dno malé dortové formy vyložíme fresh fólií a upevníme obručí. Malinovou hmotu do ní přelijeme. Formu zakryjeme utěrkou a necháme v lednici ztuhnout. |
5 Hotovo | S korpusem i želé se pracuje líp, pokud je necháme odpočinout několik hodit, příp. přes noc. V tom případě vychladlý korpus také zabalíme do fresh fólie. |
6 Hotovo | Na krém použijeme vše dokonale vychlazené. Do šlehací nádoby vyklopíme mascarpone a tvaroh (pokud máme vaničkový, necháme předem odkapat na cedníku). Zasypeme moučkovým cukrem, ochutíme citrónovou šťávou a předšleháme, aby se vše propojilo. Zalijeme šlehačkou a došleháme dotuha. Pozor ale, aby se nám krém nezdrcnul. |
7 Hotovo | Před přípravou korpus podélně dvakrát prokrojíme. Dort je ideální kompletovat v obruči, aby držel perfektní tvar. Na spodní část korpusu naneseme krém a rozetřeme až do krajů. Na krém položíme želé a střední díl korpusu. Na ten opět naneseme krém až do stran a ochutíme půlkami čerstvých malin. Přiklopíme vrchním dílem a dlaněmí přitlačíme. Pokud zbyde ještě volný prostor k okraji obruče, pomažeme krémem a uhladíme. Takto necháme aspoň dvě hodiny zatuhnout. |
8 Hotovo | Zatuhlý dort po straně uvolníme ostrým nožem a uvolníme obruč. Nahatou postranní část obmažeme krémem a pokud máme drobečky z přebytku těsta (např. mně kus těsta utekl při pečení pod obručí, tak posloužil jako ozdoba), boky dortu můžeme ozdobit. |
9 Hotovo | |
10 Hotovo |