Ingredience
Rýže
- 400 g rýže Arborio
- 60 g mražený hrášek
- 50 g máslo
- 40 g parmazán
- 3 stroužky česnek
- 2,5 kostky zeleninový bio bujónpříp. 3/4 l vývaru
- 1,5 dl bílé víno
- 1 ks cibule
- olivový olej
Hráškové pyré
- 250 g mražený hrášek
- 0,5 kostky zeleninový bio bujón
- 0,5 dl bílé víno
Na ozdobení
- 4 stroužky česnek
- hrst bazalka
- olivový olej
- parmazán
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdříve si svaříme bujónové kostky s 8 dl litru vody. Cibuli nakrájíme najemno a česnek na plátky. Ve velkém kastrolu rozehřejeme olej a cibuli na něm necháme za častého míchání zesklovatět spolu s česnekem. Přisypeme suchou rýži a lehce orestujeme, aby se celá obalila olejem a zatáhla se. Potom přilijeme bílé víno a za stálého míchání vydusíme. Potom vždy zalijeme 2 naběračkami vývaru, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Rýži je třeba velmi často míchat. Opakujeme až do stavu, kdy je rýže krémová, ale pevná na skus. Tehdy přidáme máslo, nastrouhaný sýr, mražený hrášek a hráškové pyré a důkladně promícháme. |
2 Hotovo | Hráškové pyré si v mezičase připravíme následovně: v kastrolku přivedeme k varu 1,5 dl vody s půl kostky bujónu a trošičkou bílého vína. Přisypeme hrášek a dvě minuty povaříme. Rozmixujeme ponorným mixérem a ve správnou dobu vlijeme do risotta. |
3 Hotovo | Na olivovém oleji orestujeme dorůžova na plátky nakrájený česnek s nahrubo natrhanými bazalkovými listy. |
4 Hotovo | Risotto rozdělíme na talíře, ozdobíme orestovaným česnekem s bazalkou a sýrovými hoblinami. |