Ingredience
- cca 600 ml zeleninový vývar
- 250 g slzovka
- 60 g šunka od kosti
- 50 ml bílé víno
- 40 g mražený hrášek
- 30 g máslo
- 20 g sýr parmazánového typu
- 2 mrkev
- 2 stroužky česnek
- 1 cibule
- čerstvě mletý pepř
- špetka tymián
- dle chuti sůl
- olivový olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Slzovku propláchneme vodou, zalijeme vodou čistou a necháme aspoň hodinku máčet (klidně i přes noc). Nakrájíme si cibuli na kostičky, stroužky česneku rozmáčkneme plochou nože a posekáme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka silná cca 3 mm. Šunku nakrájíme na kostičky. Namočenou slzovku scedíme a cedník položíme na utěrku, aby se přebytečná tekutina dostatečně odsála. |
2 Hotovo | Do kastrolu nalijeme trochu oleje a zpěníme na něm cibuli s česnekem. Přidáme pokrájenou šunku, slzovku a mrkev. Zakápneme vínem a necháme vydusit. Okořeníme tymiánem a pepřem. Pak na 3x postupně zalijeme osoleným vývarem a slzovku udusíme doměkka. Ke konci přidáme rozmražený hrášek a ještě minutu dusíme. Nakonec vmícháme studené máslo a zasypeme nastrouhaným sýrem. Stáhneme z plotny a podáváme. |