Ingredience
- 250 g špaldová mouka hladká
- 100 ml voda
- 30 g máslo
- 8 g droždí
- 1 lžička sůl
- 1 vejce
- 0,5 lžičky cukr krupice
- na posypání mák
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do vlažné vody rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a trošičku mouky. Necháme vzejít kvásek, asi 15 minut. Rozehřejeme máslo a necháme chvilku odstát. Vejce rozkvedláme vidličkou ve skleničce. Do mísy nasypeme mouku a sůl. Přilijeme vzešlý kvásek, 3/4 množství vejce (zbytek si necháme na potření rohlíků) a máslo. Zpracujeme v hladké pružné těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. |
2 Hotovo | Když těsto dostatečně nakyne, rozválíme z něj placku, přibližného průměru 30 cm. Rádýlkem křížem nakrájíme na 6 trojúhelníků. Od širšího okraje srolujeme ke špičce. Vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Vždy tak, aby rohlík ležel na zavinuté špičce, aby se nerozvinuly při pečení. Potřeme je zbylým vejcem a posypeme mákem. |
3 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 190 st. C a pečeme 15 minut. |