Ingredience
Roláda
- 1 velká vepřová panenka
- 60 g libová slanina
- 60 g čedar
- 2 lžičky kremžská hořčice
- grilovací koření
Omáčka
- odřezky z panenky
- 80 ml osolený vývar
- 40 ml bílé víno
- 25 g máslo
- 2 stroužky česnek
- 1 šalotka
Americké brambory z horkovzdušné fritézy
- 10 brambory
- 1 lžíce olej
- 1 lžíce ocet
- grilovací koření
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Z panenky odřežeme tučné kousky a odkrojíme úzký konec. Ostrým nožem podélně rozkrojíme, ale nedokrojíme až k prkénku. Každou půlku ještě částečně nakrojíme a stranu jakoby rozrolujeme. Opakujeme na druhé straně. Celou plochu pak zakryjeme mikrotenovým sáčkem a rozklepeme paličkou na obdélník přibližně stejné tloušťky. |
2 Hotovo | Po celé ploše maso potřeme tenkou vrstvou kremžské hořčice, posypeme grilovacím kořením a poklademe plátky libové slaniny. Posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a srolujeme do rolády. Upevníme potravinářským provázkem. Zabalíme do fresh fólie a necháme odležet. |
3 Hotovo | Mezitím připravíme brambory. Omyjeme, osušíme... Loupat x neloupat? To je na vás. Záleží na kvalitě brambor. Brambory pak nakrájíme na měsíčky, propláchneme ve vodě a dáme vařit do osolené vody na 5 minut. Do vody přilijeme i trochu octa. Po 5 minutách brambory slijeme a necháme uschnout na čisté utěrce. Nasypeme do misky, přidáme lžíci oleje a zasypeme grilovacím kořením. Promísíme. Buď nasypeme do horkovzdušné trouby (v polovině fritovacího procesu brambory prohodíme) a pečeme vzduchem nebo dáme rozprostřené na plechu do rozpálené trouby. Pečeme dozlatova při 200 st. C, cca 25-30 minut. |
4 Hotovo | Zatímco se pečou nebo fritujou brambory, rozpálíme pánev a taky troubu na 200 st. C (pokud se v ní nepečou už brambory). Do ní dáme nahřát zapékací misku. Panenku potřeme olejem a ze všech stran prudce opečeme na pánvi. Přendáme do nahřáté misky a vložíme do trouby na 15-18 minut. Záleží na tom, jak propečenou máte rádi (my víc, nechávám 18). |
5 Hotovo | Do pánve od předpečení panenky kápneme ještě trochu oleje a přidáme posekanou šalotku a česnek. Když začne zlátnout, přihodíme odřezky masa a ještě chvilku restujeme, až maso také získá zlatavou barvu. Následně zakápneme bílým vínem a počkáme, až vysyčí. Zalijeme trochou vývaru, zakryjeme pokličkou a dusíme. Nakonec v pánvi rozpustíme máslo a omáčku přecedíme. |