Ingredience
Roláda
- 2 vepřová panenka
- 100 g žampióny
- 100 g anglická slanina
- 30 g mražený hrášek
- 2 vejce
- 2 stroužky česnek
- 2 lžíce plnotučná hořčice
- 1 cibule
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
Plus na šťávu
- 60 ml drůbeží vývar
- 40 ml bílé víno
- 30 g máslo
Šťouchané brambory
- 8 brambory
- 100 g anglická slanina
- 2 jarní cibulka
- pár listů čerstvý špenát
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory omyjeme a oloupeme. Nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené a okmínované vody. Vaříme doměkka, cca 18 minut. Omyjeme a osušíme špenátové listy. Pak je posekáme na kousky. |
2 Hotovo | Žampióny očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli s česnekem posekáme a slaninu nakrájíme na kostičky. Do pánve, ideálně nepřilnavé, kápneme trochu oleje a zahřejeme. Přihodíme cibuli s česnekem a necháme zesklovatět. Přihodíme slaninu, osolíme, opepříme a chvíli restujeme, až se rozvoní. Pak vklepneme vejce a promícháme. Stáhneme z plotny. |
3 Hotovo | Panenky zbavíme blan a odkrojíme užší kraje. Z druhé strany zase ty nesoudržné. Obě panenky rozkrojíme podélně, ale ne až na podložku a každou stranu ještě nakrojíme jako bychom chtěli maso rozrolovat. Pak rozprostřeme na prkénko a naklepeme paličkou, aby se maso trochu ztenčilo a vyrovnalo. Potřeme hořčicí. |
4 Hotovo | Rozehřejeme troubu na 180 st. C. |
5 Hotovo | Náplň rozdělíme na dvě části a na každý plát masa rozetřeme polovinu. Panenky podélně zarolujeme a zavážeme bílým potravinářským provázkem. Do dlaně si kápneme olej a rolády jím potřeme. Rozpálíme celokovovou pánev, která je vhodná následně i do trouby. Do rozpálené vložíme rolády a ze všech stran opečeme dozlatova. Vždy počkáme, až se maso samo pustí dna. |
6 Hotovo | Pánev s masem podlitým trochou oleje dáme do trouby a pečeme cca 18 minut. |
7 Hotovo | V jiné pánvi rozehřejeme olej na brambory. Orestujeme na něm také cibuli s pokrájenou slaninou a přidáme slité brambory. Osolíme, opepříme a přidáme hrášek a posekaný špenát. Chvíli restujeme. |
8 Hotovo | Hotovou panenku vyndáme z trouby a zabalíme do alobalu. Pánev dáme na rozehřátou plotýnku a zakápneme vínem. Až vysyčí, přilijeme horký vývar, chvilku povaříme a pak vhodíme kus másla. Stáhneme z plotny a necháme rozpustit. Rozbalíme panenku, puštěnou šťávu přiliijeme do pánve. Z masa odstraníme provázek a nakrájíme na plátky. |