Ingredience
- 300 g brambory
- 250 g růžičková kapusta
- 50 ml zeleninový vývar
- 30 g Grana padano sýr
- 15 g máslo
- 10 sušená rajčata
- sůl
Sýrový bešamel
- cca 200 ml mléko
- 40 g Grana padano sýr
- 30 g máslo
- 30 g hladká mouka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- muškátový oříšek
- citrónová šťáva
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kapustičky opláchneme, osušíme, očistíme od ovadlých listů a odřízneme přečnívající košťálek. Přepůlíme je. Brambory oloupeme a nakrájíme na kusy velké jako kapustičky. Sušená rajčata nakrájíme na kousky. Ve větší pánvi rozehřejeme máslo a vsypeme do něj připravené kapustičky a brambory a opékáme při střední těplotě, až začnou brambory jemně zlátnout. Velmi často mícháme, aby se máslo nespálilo. Zakápneme vývarem, přidáme pokrájená rajčata, přiklopíme pokličkou a na mírné teplotě pár minut dusíme. Přesně tu dobu, dokud nepřipravíme bešamel. |
2 Hotovo | V kastrolku rozehřejeme máslo a přisypeme k němu mouku. Usmažíme světlou voňavou jíšku. Přiléváme studené mléko a metličkou šleháme. Stále zahříváme a prošleháváme, abychom vytvořili hladký bešamel bez žmolků. Osolíme, opepříme a dochutíme špetkou strouhaného muškátového oříšku a citrónovou šťávou. Nakonec vmícháme 3/4 strouhaného sýra. Smícháme s podušenou zeleninou. |
3 Hotovo | Zapékací misku vytřeme bohatě máslem a zeleninovou směs do ní nalijeme. Povrch posypeme zbylým sýrem a zapečeme v troubě rozehřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25 minut. |