Ingredience
- 400 g rýže
- 450 ml mléko
- 450 ml voda
- 100 g máslo
- 80 g třtinový cukr
- 5 jablka
- 4 vejce
- 1 lžíce kukuřičný škrobnebo pudinkový prášek
- 1 lžíce máslo
- hrst vlašské ořechy
- prášek, dřeň, aroma... vanilka
- skořice
- sůl
S ještě
- na formu máslo a kokos
- 100 g hořká čokoláda
- 1 lžička máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rýži nasypeme do většího kastrolu a propláchneme několikrát vodou. Poslední vodu slijeme, zalijeme mlékem s čistou odměřenou vodou a lehounce osolíme. Na mírné teplotě vaříme cca 15 minut. Pak necháme, za občasného míchání, zchladnout. |
2 Hotovo | Změklé máslo rozetřeme s cukrem, vanilkou, skořicí a pak našleháme se žloutky. Z bílků ušleháme pevný sníh. |
3 Hotovo | Jablíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejeme lžíci másla a nasypeme do něj nastrouhaná jablka. Chvilku podusíme. Kukuřičný škrob smícháme s deckou vody a přilijeme k jablíčkům. Necháme zhoustnout a následně zchladnout. |
4 Hotovo | Rýži smícháme s máslovou směsí a následně i s jablky. Zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků. |
5 Hotovo | Zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme kokosem a směs do ní rozvrstvíme. |
6 Hotovo | Čokoládu rozehřejeme s máslem ve vodní lázni a použijeme na ozdobení nákypu na talířích. |