Ingredience
- 350 g jasmínová rýže
- 420 ml mléko
- 420 ml voda
- 100 g máslozměklé
- 80 g moučkový cukr
- 5 jablka
- 4 vejce
- citrónová šťáva
- vanilka
- skořice
- sůl
A ještě
- 40 g hořká čokoláda
- 1 lžička kokosový olej
- máslo a strouhanka
- vlašské ořechy
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rýži nasypeme do většího kastrolu a propláchneme několikrát vodou. Poslední vodu slijeme, zalijeme mlékem s čistou odměřenou vodou a lehounce osolíme. Na mírné teplotě vaříme cca 15 minut. Pak necháme, za častého míchání, zchladnout. |
2 Hotovo | Změklé máslo vyšleháme s cukrem a vanilkou do světlé pěny. Pak všleháme žloutky, hezky jeden po druhém. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Jablíčka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, vydatně pokapeme citrónovou šťávou a smícháme se skořicí. Nahrubo posekáme vlašské ořechy. |
3 Hotovo | Vychladlou rýži smícháme s máslovou směsí a následně s jablky. Když máme vše hezky promísené, velmi zlehka vmícháme ušlehaný sníh. |
4 Hotovo | Zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo kokosem . Směs do formy rozvrstvíme a vložíme do trouby vyhřáté na 160 st. C. Pečeme dozlatova, cca 35 minut. Zlatavý nákyp posypeme sekanými vlašskými ořechy a ještě dalších pár minut necháme dopéct. Poté vypneme troubu, dvířka pootevřeme a nákyp v ní necháme čtvrt hodiny stát. |
5 Hotovo | Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s troškou kokosového oleje a hotový nákyp čokoládou polijeme. |