0 0
Rýžový nákyp s jablky a meruňkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Rýžový nákyp s jablky a meruňkami

    Postup přípravy

    Sdílet

    Rýžový nákyp patří k našim oblíbeným jídlům a tento vznikl na přání malého synovce 🙂

    • 400 g jasmínové rýže
    • 300 ml plnotučného mléka
    • 250 ml vody
    • 130 g másla
    • 4 vejce
    • 60 g cukru krupice
    • 4 velká jablka
    • 5 meruněk (klíďo z mrazáku)
    • sůl
    • rýžový sirup
    • máslo a kokosová moučka na zapékací misku

    Rýži propláchneme několikrát vodou, potom všechnu vodu slijeme. Do kastrolu k rýži přidáme odměřené mléko a vodu a uvaříme na rozptylovači plamene doměkka (cca 13 minut od doby, kdy se začne vařit). Potom rýži promícháme a necháme zchladnout. Mezitím si v kuchyňském robotu ušleháme změklé máslo se 4 žloutky, cukrem a špetkou soli do pěny. Bílky se špetkou soli ušleháme v tuhý sníh. Jablka oloupáme a nastrouháme na hrubém struhadle, meruňky nakrájíme na kostičky. Do zchladlé rýže vmícháme žloutkovou pěnu a nakonec lehce i bílkový sníh.
    Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Polovinu rýže rozprostřeme do zapékací misky, na ní nasypeme nastrouhaná jablka a kousky meruněk. Pokryjeme zbytkem rýže.

    Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st.C dozlatova, což je přibližně 35 minut. Na talířích přelijeme rýžovým sirupem.

    ryzovy-nakyp-prip

    ryzovy-nakyp-pripr

    ryzovy-nakyp-pripra

     

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

    předchozí
    Bramboráčky s červenou řepou
    další
    Povoláním kuchař
    předchozí
    Bramboráčky s červenou řepou
    další
    Povoláním kuchař

    Přidejte svůj komentář