Postup přípravy
Ovocný nákyp je u nás dost oblíbený, ale většinou volím zrychlenou variantu. Tentokrát jsem se po delší době se pustila do klasického postupu a byla odměněna chválou až do nebes 🙂
na 4 porce:
- 300 g „lepivé“ rýže
- 3 jablka
- 8 švestek
- 3 vejce
- 100 g změklého másla
- 1 vrchovaté lžíce cukru krupice s naloženou vanilkou
- sůl
- skořice
- 5 vlašských ořechů
- švestkový sirup (zdravá výživa)
Rýži několikrát propláchneme vodou. Zalijeme jeden a půl násobkem vody smíchané s mlékem 1:1 a trošičku osolíme. Uvaříme na rozptylovači plamene doměkka, cca 13 minut. Potom odklopíme pokličku a za občasného promíchání necháme zchladnout.
Změklé máslo dáme do kuchyňského robotu s cukrem a žloutky a vyšleháme na pěnu. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Švestky omyjeme a rozpůlíme. Ořechy vyloupeme a posekáme na kousky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Do zchladlé rýže vmícháme žloutkovou pěnu. Lehce vmícháme také sníh z bílků. Zapékací misku vymažeme důkladně máslem a polovinu rýže tam rozetřeme. Přidáme vrstvu jablek, rozložíme půlky švestek a posypeme skořicí. Navrstvíme druhou půlku rýže a posypeme ořechy. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C asi 35 minut. Povrch začne zlátnout. Na talíři poléváme švestkovým sirupem.