0 0
Rýžový nákyp s jablky a švestkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Rýžový nákyp s jablky a švestkami

    Postup přípravy

    Sdílet

    Ovocný nákyp je u nás dost oblíbený, ale většinou volím zrychlenou variantu. Tentokrát jsem se po delší době se pustila do klasického postupu a byla odměněna chválou až do nebes 🙂

    na 4 porce:

    • 300 g „lepivé“ rýže
    • 3 jablka
    • 8 švestek
    • 3 vejce
    • 100 g změklého másla
    • 1 vrchovaté lžíce cukru krupice s naloženou vanilkou
    • sůl
    • skořice
    • 5 vlašských ořechů
    • švestkový sirup (zdravá výživa)

    Rýži několikrát propláchneme vodou. Zalijeme jeden a půl násobkem vody smíchané s mlékem 1:1 a trošičku osolíme. Uvaříme na rozptylovači plamene doměkka, cca 13 minut. Potom odklopíme pokličku a za občasného promíchání necháme zchladnout.

    Změklé máslo dáme do kuchyňského robotu s cukrem a žloutky a vyšleháme na pěnu. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Švestky omyjeme a rozpůlíme. Ořechy vyloupeme a posekáme na kousky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.

    Do zchladlé rýže vmícháme žloutkovou pěnu. Lehce vmícháme také sníh z bílků. Zapékací misku vymažeme důkladně máslem a polovinu rýže tam rozetřeme. Přidáme vrstvu jablek, rozložíme půlky švestek a posypeme skořicí. Navrstvíme druhou půlku rýže a posypeme ořechy. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C asi 35 minut. Povrch začne zlátnout. Na talíři poléváme švestkovým sirupem.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

    předchozí
    Štrůdl plněný lososem, mangoldem a bešamelem
    další
    Těstoviny s rajčaty a slaninou
    předchozí
    Štrůdl plněný lososem, mangoldem a bešamelem
    další
    Těstoviny s rajčaty a slaninou

    Přidejte svůj komentář