Ingredience
- 160 g min. 65% hořká čokoláda
- 140 g máslo
- 120 g hladká mouka
- 80 g moučkový cukr
- 60 g cukr krupice
- 6 vejce
- špetka sůl
Poleva
- 200 g min. 65% hořká čokoláda
- 4 lžíce šlehačka
A ještě
- 250 g meruňková marmeláda
- 2 fíky
- na zdobení hořká čokoláda
- máta
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | S přípravou dortu začneme už 2 hodiny před samotným pečením. Z lednice vyndáme vejce a máslo. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. |
2 Hotovo | Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Do misky nasypeme moučkový cukr, přidáme změklé máslo a vyšleháme do světlé pěny. Jeden po druhém přidáme žloutky. Každý zašleháme tak, aby se úplně "ztratil". Pak čůrkem přiléváme čokoládu a stále šleháme. Na tuto práci je ideální využít kuchyňského robota. |
3 Hotovo | Do vyšší nádoby dáme bílky se špetkou soli a šleháme, až začne vznikat bílá pěna. Postupně přisypeme krupicový cukr a vyšleháme v polotuhý sníh, který bude nahoře tvořit špičky, když vytáhneme mixér. Nesmí však být přešlehaný, "suchý". Sníh pak střídavě s moukou zlehka vmícháme do připravené směsi. |
4 Hotovo | Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do ní nalijeme, uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Pečeme 20 minut, pak teplotu snížíme na 150st. C a dopečeme ještě cca 15-20 minut. Po této době vyzkoušíme zapíchnutím špejle doprostřed dortu, je-li hotový. Pokud špejli vytáhneme suchou, korpus už dál nepečeme. Necháme jej stát hodinu ve formě a pak z formy vyjmeme. Necháme zcela vychladnout. |
5 Hotovo | Vychladlý korpus podélně rozkrojíme a bohatě potřeme meruňkovou marmeládou. Přiklopíme horní částí. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s ohřátou šlehačkou, dort polijeme a nožem rozetřeme po celé ploše i stranách. Necháme chvilku zatuhnout a ozdobíme trojúhelníčky hořké čokolády. Polevu necháme ztuhnout, klidně přes noc, aby se všechny chutě propojili a druhý den jej ozdobíme měsíčky fíků a čerstvou mátou. |