Ingredience
Těsto
- 320 g hladká mouka
- 160 ml mléko
- 40 g máslo
- 40 g cukr krupice
- 1 vejce
- 0,3 droždí droždí
- větší špetka sůl
Náplň
- 250 g měkký tvarohne vaničkový
- 30 g moučkový cukr
- 1 žloutek
Drobenka
- 30 g polohrubá mouka
- 25 g cukr krupice
- 25 g máslo
A ještě
- 5 meruňky
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a počkáme pár minut než droždí vzkypí. Zatím odvážíme mouku, smícháme se zbytkem cukru a větší špetkou soli. Přilijeme aktivované droždí, přidáme vejce, rozpuštěné a zchladlé máslo a zpracujeme měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. |
2 Hotovo | Mezitím si smícháme tvaroh s moučkovým cukrem a žloutkem. Omyjeme a rozpůlíme meruňky. A taky připravíme drobenku z mouky, krupicového cukru a povoleného másla. |
3 Hotovo | Z vykynutého těsta vyválíme větší šišku a rozdělíme jí na 5 dílů. Každý díl rozválíme válečkem na tenčí obdélník a ten rozpůlíme. Na každou půlku navrstvíme vrchovatou lžíci tvarohové náplně a protilehlé cípy přes sebe přeložíme. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15 minut vykynout. |
4 Hotovo | Pak uprostřed promáčkneme třeba dnem skleničky a na střed položíme půlku meruňky. Celý koláček potřeme zbylým bílkem a posypeme drobenkou. |
5 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 160 st. C (horkovzduch) a pečeme dozlatova, 18-20 minut. |