Ingredience
- 150 g hladká mouka
- 120 g cukr
- 100 g hořká čokoládanejlépe 70%
- 100 g koktejlové třešničky
- 90 g změklé máslo
- 90 g šlehačka
- 20 ml griotka
- 10 g kakao
- 6 g prášek do pečiva
- 2 vejce
- špetka sůl
Krém
- 150 ml šlehačka
- 20 g moučkový cukr
- 1 lžička griotka
Na zdobení
- 50 g hořká čokoláda
- 12 koktejlové třešničkyse stopkou
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Šlehačku nalijeme do menší nádoby a přidáme k ní nadrobno nakrájenou čokoládu. Rozehřejeme ve vodní lázni do hladkého krému, občas zamícháme. Když se obojí spojí, vyndáme z vodní lázně a za občasného promíchání necháme zchladnout. |
2 Hotovo | Změklé máslo s cukrem ušleháme v robotu do světlé pěny. Pak přidáme jedno po druhém vejce. Vždy důkladně zašleháme. Mouku smícháme s kakaem, práškem do pečiva a solí. Máslovou směs sundáme z robota a postupně a střídavě po částech do ní už jen stěrkou zlehka zamícháme čokoládovou hmotu, griotku, moučnou směs a úplně nakonec posekané třešinky. |
3 Hotovo | Muffinový plech vyložíme papírovými košíčky anebo použijeme košíčky silikonové. Těsto plníme jen do 2/3. Vložíme do trouby předehřáté na 180 st. C a pečeme cca 20 minut. Poté doprostřed jednoho muffinku zapíchneme špejli a zjistíme, jestli je dostatečně upečený. Pokud se těsto nebude lepit na špejli, je hotovo. Muffiny necháme zcela vychladnout. |
4 Hotovo | Mezitím si připravíme krém. V malé nádobě ušleháme šlehačku a když začne houstnout, postupně zašleháme cukr. Když se na povrchu začnou tvořit měkké špičky, krátce zašleháme griotku. Krém navrstvíme na muffiny, posypeme strouhanou čokoládou a ozdobíme koktejlovou třešinkou. |