Ingredience
Korpus
- 210 g cukr krupice
- 160 g hladká mouka
- 50 g kakao
- 7 vejce
- 7 lžic olej
- špetka sůl
Krém
- 1000 ml šlehačka 33%
- 250 g tučný tvaroh
- 250 g mascarpone
- 60 g moučkový cukr
- z 0.5 citrónová šťáva
- 1 smetafix
Na stékance
- 60 g hořká čokoláda
- 60 g šlehačka 33%
Na zvlhčení
- šťáva z višňového kompotu
- 50 ml griotka
- z 0.5 citrónová šťáva
Na ozdobení
- kompotované višně
- čokoládové hoblinky
- ostružiny
- borůvky
- máta
Čokoládové stromečky
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Oddělíme bílky od žloutků. Ke žloutkům přidáme olej. Bílky šleháme nejprve na nižší otáčky, aby nabraly vzduch. Když se vytvoří bílá pěna, zvýšíme otáčky na maximum. Když začíná sníh houstnout, pomaličku přisypáváme cukr. Stále šleháme na max a vyšleháme do pevného, avšak stále vláčného sněhu. Potom snížíme otáčky na minimum a naráz vlijeme žloutky s olejem. Otáčky zase zvýšíáme na maximum a šleháme ještě 2 až 3 minuty. Teď už jen ručně pomocí balónové metly přidáme prosátou mouku s kakaem. Nepřisypeme však naráz, ale rovnou do této směsi přesypáváme přes sítko a zlehounka mísíme. Kdybychom tam mouku jen nasypali, vznikly by hrudky. |
2 Hotovo | Troubu rozehřejeme na 155 st. C.. Ráfek nastavíme na 22 cm průměr a dno zafixujeme alobalem, ale boky nevymazáváme. Na alobal položíme kolečko pečícího papíru, které si vystřihneme podle rozměru. Těsto nalijeme do připravené do formy. Pečeme na 155 st. C 40-45 minut. Celou dobu troubu neotevíráme. Po 40 minutách vyzkoušíme špejlí, jestli je hotovo. Pokud je třeba, ještě pár minutek přidáme. Pak vyndáme z trouby a necháme 10 min odpočinout, než z formy ostrým nožem uvolníme. A položíme na mřížku. Necháme tak ještě stát až bude korpus vlažný a pak sundáme ráfek, alobal i pečící papír. |
3 Hotovo | Višňový kompot zcedíme. Do šťávy nalijeme Griotku a citrónovou šťávu. Vychladlý korpus 3x podélně prokrojíme a rozložíme po stole. Každé patro důkladně pomocí mašlovačky připraveným nálevem zvlhčíme (můžeme i z obou stran). Pak patra proložíme kousky pečícího papíru, aby se vrstvy zbytečně neslepily. Postavíme na sebe a zabalíme do fresh fólie. Necháme nacucat, ideálně přes noc. |
4 Hotovo | Šlehačku vylijeme do velké nádoby a přisypeme Smetafix. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, tvaroh a mascarpone. Vyšleháme pevný krém. Můžeme udělat i nadvakrát. Jednu část na naplnění dortu a druhou po zatuhnutí na dozdobení. |
5 Hotovo | Korpus vybalíme z fólie, rozložíme po stole a začneme nanášet krém na jednotlivé vrstvy. Nejdřív na spodní část, krém rozmažeme do stran a navrch položíme třetinu višní. Přiklopíme další částí a to samé opakujeme s dalšími vrstvami. Složený korpus uchytíme do ráfku, shora přitlačíme, zakryjeme fólií a odložíme zatuhnout do lednice minimálně na hodinu. |
6 Hotovo | Zatuhlý dort uvolníme z ráfku a po celé ploše pomažeme další částí krému. Můžeme si nechat kousek na ozdobení vršku rozetkami krému. Krém dáme zase aspoň na půl hodiny zatuhnout do lednice. |
7 Hotovo | Teď si můžeme připravit čokoládové stromečky. Na ty si ve vodní lázni rozehřejeme trochu hořké čokolády bez jakékoliv další přísady. Rozpuštěnou také nalijeme do igelitového zdobícího sáčku a ustřihneme kousek rohu. Na pečící papír utvoříme stromečky a necháme zatuhnout v lednici. |
8 Hotovo | Připravíme si ganáž na stékance. Šlehačku zahřejeme téměř k bodu varu a nasypeme k ní nalámanou čokoládu nebo čoko čočky. Mícháme, až se čokoláda rozpustí. Pak jí nalijeme do zdobícího igelitového sáčku (bez zdobící špičky) a ustřihneme malý roh. Po obvodu vychlazeného dortu necháme stékat malé čůrky čokolády. |
9 Hotovo |