Ingredience
Těsto
- 500 g hladká mouka
- cca 220 ml plnotučné mléko
- 100 g cukr krupice
- 80 g máslo
- 21 g droždí
- 1 vejce
- 1 větší špetka sůl
Skořicová náplň
- 150 g jablko
- 100 g máslo
- 70 g cukr krupice s vanilkou
- 2 zarovnané lžíce skořice
- 1 lžička citrónová šťáva
Na dokončení
- 100 ml šlehačka 33%
- na vymazání pekáče máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Veškeré ingredience z lednice vyndáme aspoň 2 hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. Rozpustíme máslo a necháme zchladnout na teplotu těla, anebo jej vyndáme z lednice několik hodin předem, aby bylo zcela měkké. Mléko také mírně přihřejeme (na teplotu těla). Do malé mističky rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a 3 lžíce vlažného mléka a rozetřeme. Necháme vzkypět. |
2 Hotovo | Do hnětací mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, vejce, sůl a máslo a metlou "K" rozmícháme. Pak přilijeme mléko a ještě promícháme. Přidáme vzkypěné droždí, přidáme pár otáček robotu. Následně vyměníme metlu za hnětací "esko", přisypeme mouku a chvilku hněteme. Teď už sundáme z robota, vezmeme vařečku a těsto dohněteme hezky růčo, podebíráním těsta shora. Když docílíme hladkého bochánku, poprášíme hladkou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a igelitem a necháme 40 minut kynout. Po této době těsto ještě prohněteme rukou, opět zakryjeme a necháme ještě 20 minut dokynout. |
3 Hotovo | |
4 Hotovo | Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném stole na obdélník tlustý do 5 mm. Po celé ploše, až do krajů, rozetřeme náplň a po delší straně zarolujeme. Jemně, mírným tlačením a "pilkováním" nakrájíme na roládky asi 2,5 cm silné. Vyšší plech vytřeme máslem, roládky po něm rozložíme s mezerami přibližně 2-3 cm, zakryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout. |
5 Hotovo | Plátky pak pomocí mašlovačky potřeme ze všech stran vlažnou smetanou. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 185 st. C horkovzduch. Pečeme dozlatova 18-20 minut. |