0 0
Skořicové šneky s jablíčkem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Těsto
530 g hladká mouka
240 ml plnotučné mléko
100 g cukr krupice
80 g máslo
21 g droždí
1 vejce
1 větší špetka sůl
Skořicová náplň
150 g jablko
100 g máslo
70 g cukr krupice s vanilkou
2 zarovnané lžíce skořice
1 lžička citrónová šťáva
Na dokončení
100 ml šlehačka 33%
na vymazání pekáče máslo

Skořicové šneky s jablíčkem

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Skořicové šneky "kanelbullar" jsou vyhlášenou švédskou specialitou.

  • 125 min
  • Porcí: 20
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Skořicová náplň

  • Na dokončení

Postup přípravy

Sdílet

Šlehačkové těsto vzniklo z důvodu nadměrného množství šlehačky v naší lednici. Těsto je dobré i z plnotučného mléka, ovšem šlehačkové, vytuněné strouhaným jablíčkem, se v puse jen rozplývá.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Veškeré ingredience z lednice vyndáme aspoň 2 hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. Rozpustíme máslo a necháme zchladnout na teplotu těla, anebo jej vyndáme z lednice několik hodin předem, aby bylo zcela měkké. Mléko také mírně přihřejeme (na teplotu těla). Do malé mističky rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a 3 lžíce vlažného mléka a rozetřeme. Necháme vzkypět.

2
Hotovo

Do hnětací mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, vejce, sůl a máslo a metlou "K" rozmícháme. Pak přilijeme mléko a ještě promícháme. Přidáme vzkypěné droždí, přidáme pár otáček robotu. Následně vyměníme metlu za hnětací "esko", přisypeme mouku a chvilku hněteme. Teď už sundáme z robota, vezmeme vařečku a těsto dohněteme hezky růčo, podebíráním těsta shora. Když docílíme hladkého bochánku, poprášíme hladkou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a igelitem a necháme 40 minut kynout. Po této době těsto ještě prohněteme rukou, opět zakryjeme a necháme ještě 20 minut dokynout.

3
Hotovo

Během té doby si připravíme máslo na náplň. Najemno nastrouháme jablíčko a vymačkáme přebytečnou šťávu. Přidáme k hodně změklému máslu, zasypeme cukrem, skořicí, zakapeme citrónem a umícháme skořicovou pastu.

4
Hotovo

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném stole na obdélník tlustý do 5 mm. Po celé ploše, až do krajů, rozetřeme náplň a po delší straně zarolujeme. Jemně, mírným tlačením a "pilkováním" nakrájíme na roládky asi 2,5 cm silné. Vyšší plech vytřeme máslem, roládky po něm rozložíme s mezerami přibližně 2-3 cm, zakryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout.

5
Hotovo

Plátky pak potřeme vlažnou smetanou. Zbytek smetany rozlijeme mezi roládky a plech vložíme do trouby vyhřáté na 185 st. C horkovzduch. Pečeme dozlatova 18-20 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Krevety s mangem
předchozí
Krevety s mangem

Přidejte svůj komentář