Ingredience
- 200 g celozrnná pšeničná mouka hladká
- 100 ml mléko
- 40 g třtinový cukr
- 40 g máslo
- 1 žloutek
- 0,25 droždí
- větší špetka sůl
- vanilka
Náplň
- 50 g máslo
- 40 g třtinový cukr
- 2 lžíce skořice
- vanilka
Poleva
- 40 g moučkový cukr
- 1 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžíce horká voda
Na vymazání pekáčku
- máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Droždí, vejce, máslo a mléko vyndáme z lednice aspoň hodinu před přípravou. Pak rozehřejeme máslo a necháme odstát, aby mělo pokojovou teplotu. Mléko také zahřejeme na pokojovou teplotu. A pustíme se do přípravy kynutého těsta. Do mléka rozdrobíme droždí a promícháme spolu se lžičkou cukru a mouky. Mouku promísíme s cukrem a solí. Až vykypí kvásek, nalijeme jej do mouky a přilijeme máslo. Vyklepneme žloutek a přikápneme vanilkovou esenci. Zaděláme vláčné hladké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout, až těsto zdvojnásobí objem. |
2 Hotovo | Změklé máslo smícháme s cukrem, skořicí a vanilkou. Důkladně rozetřeme. |
3 Hotovo | Těsto rozválíme na tvar obdélníku, síly 3-5 mm. Stěrkou po celé ploše rozetřeme náplň a od delší strany zabalíme do rolády. Ostrým nožem roládu překrojíme napůl, půlky zase na půlky, a ty opět rozdělíme. Pekáček vymažeme máslem a šneky do něj rozložíme tak, aby mezi sebou měli dostatek místa. Potřeme je zbylým bílkem. |
4 Hotovo | |
5 Hotovo | Moučkový cukr prosijeme a rozetřeme s horkou vodou a citrónovou šťávou. Pomocí lžíce polevou roládky polijeme a necháme vystydnout. |