Ingredience
- 500 g polohrubá mouka
- 160 g škvarky z vepřového sádla
- 140 ml mléko
- 125 ml podmáslí
- 50 g sádlo
- 20 g droždí
- 1 žloutek
- 1 lžička sůl
- 0,75 lžičky cukr krupice
- čerstvě mletý pepř
- drcený kmín
- bílekna pomazání
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vejce, mléko a droždí vyndáme z lednice aspoň půl hodiny před přípravou. Poté rozsekáme škvarky ostrým nožem na cimpr campr. Mléko ohřejeme na teplotu těla a rozdobíme do něj droždí. Přidáme cukr a necháme zaktivovat. |
2 Hotovo | Odvážíme mouku, osolíme, přidáme sádlo, žloutek, koření a podmáslí. Zalijeme naběhnutým droždím s mlékem a zpracujeme těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Dokud těsto není ještě zcela hladké a hotové, přisypeme posekané škvarky a ještě dále hněteme. |
3 Hotovo | Když je těsto krásně zadělané, zakryjeme utěrkou a igelitem a necháme hodinu kynout. Na pomoučené pracovní ploše rozválíme placku tlustou max 1 cm, přeložíme a opět rozválíme. Vykrajujeme placičky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch nařízneme ostrým nožem do mřížky a potřeme zbylým bílkem. |
4 Hotovo | Necháme ještě čtvrt hodiny kynout a pak vložíme do trouby rozpálené na 180 st. C. Pečeme dozlatova, cca 12-15 minut. |