Ingredience
- 650 g polohrubá mouka
- 400 g škvarky z vepřového sádla
- 350 ml mléko
- 1 ks vejce
- 1 ks žloutek
- 1 kostka a kousek droždí
- 1 lžíce sádlo
- 1 lžička cukr
- 1 lžička sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Škvarky podrtíme v mixéru nebo nakrájíme najemno a smícháme s polohrubou moukou. Prsty důkladně prožmouláme, aby se mouka nasákla přebytečným sádlem. Necháme stát aspoň hodinu nebo klidně i přes noc. Všechny ingredience z lednice vyndáme hodinu před přípravou, a necháme odstát při pokojové teplotě. |
2 Hotovo | Mléko mírně zahřejeme, smícháme s cukrem a rozdrobíme do něj droždí. Vzešlý kvásek přilijeme do mouky, přidáme vejce, sůl, sádlo a uhněteme těsto, které se nelepí. Necháme jej přibližně hodinu kynout v míse zakryté utěrkou. Nakynuté těsto rozválíme válečkem na tenký plát, přeložíme, opět uválíme, zase přeložíme, uválíme… Opakujeme minimálně 5x. Potom rozválíme na placku silnou max. 1 cm a vykrajovátkem nebo malou skleničkou vykrajujeme kolečka. |
3 Hotovo | Kolečka přendáme na plech vyložený pečícím papírem, ostrým nožem naznačíme na povrchu mřížku a potřeme bílkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 st. C dorůžova. Trvá to přibližně 20 minut. |