Ingredience
Těsto
- 320 g hladká mouka
- 150 ml světlé pivo
- 100 g škvarky z vepřového sádla
- 60 g sádlo
- 20 g droždí
- 2 větší špetky sůl
- 1 vejce
- špetka cukr krupice
- 0.5 lžičky drcený kmín
Náplň
- 200 g kysané zelí
- 1 zarovnaná lžíce sádlo
- 1 jarní cibulka
- cukr krupice
- sůl
Na ozdobení
- 1 vejce
- kmín
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Všechny ingredience vyndáme aspoň hodinu předem, aby se vyrovnala teplota. Pivo by nemělo být v lednici vůbec, aby mělo maximálně pokojovou teplotu (příp. jej můžeme trochu přihřát). Škvarky posekáme na malé kousíčky. |
2 Hotovo | Do mísy nasypeme mouku, špetku cukru, uděláme do ní důlek a rozdrobíme tam droždí. Zalijeme pivem, zakryjeme utěrkou a necháme stát na teplém místě deset minut. Pak přidáme vejce, škvarky, sádlo, sůl a drcený kmín. Zaděláme měkké vláčné těsto. Pomoct nám s ním může kuchyňský robot s hnětacím hákem. Z hotového těsta ukoulíme bochánek, opět zakryjeme a necháme hodinu kynout. |
3 Hotovo | Připravíme si náplň. Ze zelí slijeme tekutinu a vyždímáme. Do kastrůlku dáme trochu sádla a vložíme zelí. Osolíme a ocukrujeme podle chuti, přisypeme cibulku rozkrájenou na kousky a chvilinku restujeme. Necháme zchladnout. |
4 Hotovo | Vykynuté těsto rozválíme na placku necelý centimetr silnou a vykrajovátkem o průměru 11 cm vykrájíme kolečka. Na polovinu kolečka vždy navrstvíme lžičku zelné náplně a kolečko přehneme napůl. Utvoříme taštičku. Okraje k sobě pevně prsty přitiskneme. Taštičky vyskládáme na pečící plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. |
5 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme dozlatova, cca 25 minut. |