Ingredience
- 1 listové těstojiž rozválené
- 350 g losos
Špenát
- 200 g mražený špenátideálně špalíčky
- 1 cibulemenší
- 1 stroužek česnek
- 1 vejce
- sůl
- olej
Bešamel
- cca 100 ml mléko
- 20 g máslo
- 10 g hladká mouka
- sůl
- citrónová šťáva
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli nakrájíme na malé kostičky a v kastrolu zesklovatíme na troše oleje. Přidáme špenát, osolíme a necháme rozpustit. Vejce rozkvedláme vidličkou ve skleničce a asi 3/4 množství nalijeme do špenátu. Zbytek si necháme na potření štrůdlu. Vmícháme prolisovaný česnek a ještě dusíme, aby se vypařila přebytečná voda. Špenát necháme zchladnout. |
2 Hotovo | Připravíme si bešamel. V kastrolku rozpustíme máslo, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme studeným mlékem, osolíme a vaříme na krémový bešamel. Stále mícháme, aby se nepřipálil. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou. Také necháme zchladnout. |
3 Hotovo | Pokud máme lososa s kůží, kůži odstraníme. Nejlíp to půjde, pokud na větší pánev kápneme trochu oleje, rozpálíme a lososa na ní položíme kůží dolů. Necháme 2-3 minutky smažit, pak přemístíme na talíř kůží nahoru a kůži jednoduše stáhneme. Lososa lehounce osolíme a pokapeme citrónem. Ostrým nožem po stranách srovnáme, abychom dostali rovnoměrný filet a odkrojené kousky použijeme na "prodloužení" filetu na užší straně. |
4 Hotovo | Listové těsto rozprostřeme i pečícím papírem na plech. Vyměříme si, kam až bude sahat filet a na tu délku uprostřed rozprostřeme špenát. Na špenát položíme hlavní filet a na konci nastavíme odkrojky a celé pokapeme bešamelem. Protilehlé strany přes náplň přetáhneme a postranní přebytečnou část odkrojíme. Konce stiskneme k sobě a zahneme dospod. Z přebytečné části můžeme vykrájet tvořítkem různé tvary. Štrůdl potřeme zbylým vajíčkem a případné tvary na něj nalepíme. Navrch je také potřeme vejcem. |
5 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 210 st. C a pečeme dozlatova, cca 20-25 minut. |