Ingredience
Kynuté těsto
- 500 g hladká mouka
- 180 ml mléko
- cca 100 ml vlažná voda
- 50 ml olivový olej
- 6 g sůl
- 1 zarovnaná lžička cukr
- 0,5 droždí
Náplň
- 150 g libová slanina
- 60 g modrý plísňový sýr
- 60 g sýr parmazánového typu
- 5 stroužků česnek
- velká mísa kopřiva
- tymián
- čerstvě mletý pepř
- chilli vločky
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, promícháme s cukrem a necháme nakypět. Do hnětací mísy nasypeme mouku, přilijeme vlažnou vodu a vzkypělé droždí, přidáme vejce, rozpuštěné a zchladlé máslo a zaděláme hladké měkké a vláčné těsto. K tomu ideálně poslouží kuchyňský robot. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinku nakynout. |
2 Hotovo | Na pánev nalijeme trochu olivového oleje a orestujeme na něm pokrájenou slaninu a pokrájený česnek. Opláchnuté kopřivy spaříme vroucí vodou, vodu slijeme (použijeme jako čaj), kopřivy vyždímeme a pokrájíme. Přidáme do pánve, promícháme a přisypeme tymián (lepší je čerstvý), pepř a chilli. Modrý sýr pokrájíme na kostičky a přihodíme ke kopřivám. Ještě krátce prohřejeme a ochutnáme. Pokud směs nebude výrazná, maličko osolíme. Necháme vystydnout. Najemno nastrouháme parmazán. |
3 Hotovo | Nakynuté těsto vyndáme z mísy, zmačkáme jen do válečku a vyválíme asi půl centimetru silný plát. Vydatně jej potřeme olivovým olejeme a po celé ploše rozvrstvíme náplň. Posypeme nastrouhaným parmazánem. Stočíme do štrůdlu a ohneme do rohlíku, aby se nám vešel na plech. Konce zmáčkneme a po celé ploše opět vydatně potřeme olejem. Necháme ještě 15 minut kynout. |
4 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a upečeme dorůžova, cca 25-30 minut. Poté přikryjeme čistou utěrkou a necháme trochu zchladnou. Pak nakrájíme na porce. Nejlíp chutná ještě vlažný. |