Postup přípravy
Jasmínová rýže má po uvaření lepivou konzistenci a příjemnou, jasmínovou vůni. Není to však tím, že by byla aromatizovaná. Jasmínovou vůni má prostě od přírody. Pěstuje se v severním Thajsku, a to prý už pěkně dlouho – 6000 let!!!
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 280 g jasmínové rýže
- 50 g mraženého hrášku
- 50 g mražené kukuřice
- 3 vejce
- 2 lahůdkové cibulky
- 1/2 lžičky červené kari pasty (nebo chilli koření)
- 1 lžička kari koření
- 1 plná lžíce kokosového tuku (nebo olej, ideálně sezamový)
- sůl
- sojová omáčka
- 1 červená paprika
Postup:
Rýži propláchneme několikrát vlažnou vodou. Poslední vodu slijeme a doplníme jeden a půl násobkem vody nové. Rýži osolíme a uvaříme pod pokličkou, doměkka, cca 12 minut (máme-li plynový sporák, použijeme rozptylovač plamene). Cibulku omyjeme a nakrájíme na plátky. Papriku omyjeme a nakrájíme na kostičky.
Pokud máme pánev wok, je to ideální, v opačném případě si vystačíme s větší pánví nebo kastrolem. Takže do woku dáme vrchovatou lžíci kokosového tuku nebo nalijeme trochu oleje a zahřejeme. Přidáme kari koření a kari pastu a zpěníme. Vsypeme uvařenou rýži, kukuřici s hráškem a cibulku. Za stálého míchání opékáme. Vejce rozklepneme do skleničky a vidličkou rozšleháme. Vlijeme do rýže a mícháme až vejce ztuhnou. Ochutíme sojovkou a případně ještě solí. Na talíři posypeme kostičkami červené papriky.