Ingredience
- 250 g mleté vepřové maso
- 100 g hlávkové zelí
- 4 lžíce burské oříšky sekané
- 1 mrkev
- 1 cibule
- hrst petrželka
- chilli paprička
- sůl
- mletý pepř
- rýžový papír kulatýpokud použijeme větší papír čtvercový, mohou být rolky větší a bude jich míň
- řepkový olej
Omáčka k namáčení
- 2 lžíce limetová šťáva
- 2 stroužek česneku
- 1 lžíce rybí omáčka
- 1 lžíce třtinový cukr
- 1 lžíce vinný ocet
- dle chuti chilli papričkačervená i zelená
- troška voda
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nakrájíme cibuli na nudličky a osmahneme ji na pánvi na troše oleje. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, nakrouhané zelí a pokrájenou chilli papričku. Chviličku restujeme a přidádme maso. Vařečkou rozdělíme na malé kousky, osolíme, opepříme a pár minut restujeme. Do hotové směsi vmícháme posekanou petrželku. Pak směs necháme zchladnout. |
2 Hotovo | Čerstvé arašídy nasucho opražíme v kastrolu, až začnou slupičky praskat. Potom kastrol přikryjeme pokličkou. Na ruce natáhneme chňapky nebo použijeme utěrku a kastrolem silně zatřeseme, až v něm arašídy poskakují. Pokličku sundáme a arašídy přebereme od slupek. Slupky, které ještě zůstaly na oříšcích, odstraníme prsty. Arašídy posekáme nožem. |
3 Hotovo | Rýžový papír postupně máčíme do vlažné vody a pokládáme po dvou na sebe na vlhkou utěrku. Na první třetinu papíru, blíž k sobě, nandáme lžíci nádivky, posypeme oříšky a stočíme do závitku. Nejdřív přeložíme bližší okraj přes nádivku, pak přehneme okraje směrem doprostřed a poté celé zarolujeme. Snažíme se rolku utahovat. Jde to dobře, mokrý papír trošku pruží. Pokládáme na tácek dál od sebe, aby se nedotýkaly (slepily by se k sobě). |
4 Hotovo | Vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje, také kousek od sebe, do té doby, než se zatáhnout. Smažíme z obou stran. Usmažené necháme okapat na ubrousku. |
5 Hotovo | Podáváme s omáčkou k namáčení. Tu připravíme z jemně nasekané chilli papričky, lisovaného česneku a ostatních ingrediencí vyšlehaných vidličkou v mističce. |
6 Hotovo | Tip:Začátečníkům doporučuju dělat rolky radši malé, z kulatého papíru. Líp se s nimi manipuluje. Nebo klidně použít čtvercový, ale dát málo nádivky. Velké rolky se v oleji hůř obracejí a praskají. Pokud máte možnost smažit ve wok pánvi, máte vyhráno :) |