Ingredience
- 0,5 růžice květák
- 1 vejce
- cca 0,5 dl mléko
- hladká mouka
- strouhanka
- sůl
- 3 cm hladina do malého kastrůlku olej
Rustikální tatarka
- 100 g majolka
- 60 g zakysaná smetana
- 3 kyselá okurka
- 1 lahůdková cibulka
- 1 lžička plnotučná hořčice
- dle chuti cukr
- dle chuti sůl
Postup přípravy
Jsou dva způsoby, jak připravit smažený květák. Buď růžičky oblanšírujeme v osolené vodě, poté necháme vystydnout a obalíme anebo obalíe přímo syrový květák. Druhý způsob mně osobně chutná víc 🙂
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Květák rozebereme na růžičky, odkrojíme košťálky, omyjeme a osušíme v čisté utěrce. Jemně osolíme. Do mističek si rozdělíme směs na trojobal. Hladkou mouku, vejce rozšlehané s mlékem a strouhanku. Květák v tomto pořadí obalujeme. Strouhanku přimáčkneme, aby dobře držela. V malém kastrůlku rozpálíme na středním plameni vyšší vrstvu oleje a květák v něm pomalu smažíme ze všech stran (kdyby byl olej rozpálený na prudkém žáru, strouhanka by se rychle spálila a květák by byl uvnitř tvrdý). Usmažené kousky necháme okapat na papírovém ubrousku. |
2 Hotovo | Během smažení si připravíme tatarku. Lahůdkovou cibulku a okurčičky nakrájíme na malé kousky a přidáme k majolce smíchané se zakysankou. Ochutíme solí, cukrem, pepřem a hořčicí. Pokud to bude potřeba, dokyselíme buď citrónovou šťávou nebo lákem z okurek. |
3 Hotovo | Podáváme s uvařenými bramborami politými rozpuštěným máslem a posypanými nasekanou petrželkou. |