Postup přípravy
Toto je jeden z našich oblíbených rychlých obědů. Fazole jsou většinou uvařené a uchované v mrazáku a mrkev s pórkem je také stále nachystaná v lednici. A fazole se synem prostě milujeme, takže toto je porce pro dva hladové krky 🙂
- 2 mrkve
- kus pórku
- 200 g vařených bílých fazolí
- 1 lžička cibulových semínek
- 40 g másla
- 1 lžička Gustinu (kukuřičný škrob)
- 2 lžíce sojové omáčky Kikkoman
- 1 sklenička – 1,5 dl jasmínové rýže + sůl + 10 g másla
Rýži propláchneme několikrát ve vlažné vodě. Nakonec vodu slijeme a přilijeme čistou vodu – jeden a půl násobek rýže. Osolíme, dáme na rozptylovač plamene a uvaříme doměkka. Zpočátku zprudka a když voda začne bublat, stáhneme plamen na minimum. Rýže bude hotová asi za 12 minut.
Mrkev nakrájíme na kolečka a orestujeme na másle. Přidáme fazole, na kostičky nakrájený pórek a 3 lžíce vody, přiklopíme pokličkou a chvíli dusíme. Nakonec přidáme Gustin rozmíchaný se sojovkou a lžící vody a přilijeme k mrkvi. Ochutíme cibulovými semínky a ještě pár minut dusíme, až je mrkev měkká. Stáhneme z plotny, navrch položíme máslo a přiklopíme, aby se rozteklo do rýže.