Ingredience
- 8 špekáčky
- cca 500 ml osolený vývar
- 100 g rajčatový protlak
- 4 velké cibule
- 4 stroužky česnek
- 4 menší pevná rajčata
- 2 bobkový list
- 0.5 lahve černé pivo
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 zelená paprika
- 1 větvička rozmarýna
- 1 lžíce cukr krupice
- 1 lžička uzená paprika
- dle chuti jablečný ocet
- dle chuti med
- dle chuti chilli paprička
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Špekáčky oloupeme a nakrájíme. Podélně na půlku a pak na půlkolečka (dva špekáčky jsem vzala na čtvrtky, aby tam těch tvarů bylo víc). Nasypeme je na rozpálenou suchou pánev a orestujeme dozlatova. Občas promícháme. Špekáčky pustí dost tuku, který pak slijeme do většího kastrolu. |
2 Hotovo | Mezitím nakrájíme na kostičky cibuli, posekáme česnek a na proužky nakrájíme papriky. Kastrol se slitým tukem rozehřejeme a do rozpáleného tuku nasypeme cibuli. Za častého míchání necháme zesklovatě. Pak přidáme česnek, zasypeme cukrem a uzenou paprikou a ještě chvíli restujeme. Přimícháme rajčatový protlak a zarestujeme. |
3 Hotovo | Přidáme pokrájené papriky, orestované špekáčky, chilli papričku, bobkový list, rozmarýnu a zalijeme pivem a vývarem. Promícháme, zakryjeme pokličkou a dusíme přibližně 30 minut. Můžeme buď na sporáku anebo v troubě při 180 st. C. Pokud v této době není směs už pěkně zahoustlá (díky rozdušené cibuli), přimícháme trochu zlatavé jíšky. I kdyby jíška nebyla potřeba, v této fázi přidáme pokrájená rajčata a podusíme ještě asi 10 minut. V mezičase ochutnáme a doladíme jablečným octem a medem. Chuť by měla být hodně výrazná, pikantní. |
4 Hotovo | Podáváme s čerstvým chlebem. |