0 0
Špekáčky se zeleninou na černém pivu

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
8 špekáčky
cca 500 ml osolený vývar
100 g rajčatový protlak
4 velké cibule
4 stroužky česnek
4 menší pevná rajčata
2 bobkový list
0.5 lahve černé pivo
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 zelená paprika
1 větvička rozmarýna
1 lžíce cukr krupice
1 lžička uzená paprika
dle chuti jablečný ocet
dle chuti med
dle chuti chilli paprička
sůl

Špekáčky se zeleninou na černém pivu

Trendy:
  • Masožrout

K přípravě použijeme kvalitní špekáčky.

  • 60 min
  • Porcí: 5
  • Středně náročné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Recept inspirovaný Janem Punčochářem.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Špekáčky oloupeme a nakrájíme. Podélně na půlku a pak na půlkolečka (dva špekáčky jsem vzala na čtvrtky, aby tam těch tvarů bylo víc). Nasypeme je na rozpálenou suchou pánev a orestujeme dozlatova. Občas promícháme. Špekáčky pustí dost tuku, který pak slijeme do většího kastrolu.

2
Hotovo

Mezitím nakrájíme na kostičky cibuli, posekáme česnek a na proužky nakrájíme papriky. Kastrol se slitým tukem rozehřejeme a do rozpáleného tuku nasypeme cibuli. Za častého míchání necháme zesklovatě. Pak přidáme česnek, zasypeme cukrem a uzenou paprikou a ještě chvíli restujeme. Přimícháme rajčatový protlak a zarestujeme.

3
Hotovo

Přidáme pokrájené papriky, orestované špekáčky, chilli papričku, bobkový list, rozmarýnu a zalijeme pivem a vývarem. Promícháme, zakryjeme pokličkou a dusíme přibližně 30 minut. Můžeme buď na sporáku anebo v troubě při 180 st. C. Pokud v této době není směs už pěkně zahoustlá (díky rozdušené cibuli), přimícháme trochu zlatavé jíšky. I kdyby jíška nebyla potřeba, v této fázi přidáme pokrájená rajčata a podusíme ještě asi 10 minut. V mezičase ochutnáme a doladíme jablečným octem a medem. Chuť by měla být hodně výrazná, pikantní.

4
Hotovo

Podáváme s čerstvým chlebem.

Kuba

Už jako mrňous jsem se motal mamce v kuchyni. Stál jsem na židli u kuchyňské linky a "radil", co má dát do kastrolu. Ve dvou letech jsem prý tvrdil, že budu "tuchažem" a ve čtyřech upřesnil, že budu "nejlepším kuchařem na světě". Kuchařina prostě byla můj dětský sen. Kuchařem jsem se vyučil a už 4 roky sbírám zkušenosti z českých provozoven. Nakoukl jsem i pod pokličky rakouského hotelu, ale můj pobyt tam předčasně ukončila koronakrize.

předchozí
Paštika z krůtích jater s brusinkami
další
Ovocný koláč s podmáslím
předchozí
Paštika z krůtích jater s brusinkami
další
Ovocný koláč s podmáslím

Přidejte svůj komentář