Ingredience
Knedlíky
- 300 g uzená krkovice
- 230 ml mléko
- 100 g hrubá mouka
- 30 g máslo
- 5 houska
- 3 vejce
- 1 hrst petrželka
- 1 menší cibule
- sůl
Zelí
- 700 g sterilované červené zelí
- 1 velká cibule
- olej
- drcený kmín
- cukr
- sůl
A ještě
- 1 cibule
- olejnebo sádlo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Housky (nejlépe starší) nakrájíme na malé kostičky, vysypeme do pekáče a necháme při 80 st. C okorat v troubě. Bude to trvat přibližně 8 minut. |
2 Hotovo | Krkovici nakrájíme na kostičky a nasypeme do většího rendlíku. Přidáme máslo a chvilku restujeme při střední teplotě. Mezitím posekáme cibuli a přihodíme jí ke krkovici. Za častého promíchání společně opékáme, aby cibule chytla jemně zlatavou barvu. Následně stáhneme z plotny, přisypeme houstičky a promícháme. |
3 Hotovo | Petrželku nasekáme najemno a také přidáme do kastrolu. V misce smícháme mléko s vejci, osolíme a zasypeme moukou. Metličkou prošleháme. Přilijeme k ostatnímu a vařečkou promícháme, aby se vše propojilo. Necháme čtvrt hodiny odstát. |
4 Hotovo | Pak si namočíme ruce a z těsta připravíme 15 knedlíků velikosti tenisáků. Hezky v dlaních ukoulíme, aby neměly trhliny. Potom je můžeme buď vařit v osolené vroucí vodě 15 minut anebo v páře 20 minut. V každém případě hotové knedlíky propícháme vidličkou, aby z vnitřku unikla pára. |
5 Hotovo | Mezitím si připravíme zelí. Na troše oleje zpěníme posekanou cibuli a zelí na ní udusíme. Některé zelí už se nemusí dochucovat, tak ho jen ohřejeme. Zároveň některé sklenice se zelím nemají zbytečně moc nálevu, takže se ani nemusí slívat. Pokud by bylo potřeba zelí dochutit, použijeme k tomu drcený kmín, cukr a sůl. Případně jablečný ocet. |
6 Hotovo | Nakonec přichystáme cibulku na ozdobu. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké nudličky. Rozehřejeme pánev, přilijeme do ní asi půl deci olejeme a do rozpáleného nasypeme cibulku. Při trochu vyšší než střední teplotě usmažíme dozlatova. Občas promícháme. |