Ingredience
Těsto
- 500 g hladká mouka
- cca 220 ml mléko
- 80 g máslo
- 21 g droždí
- 1 vejce
- 1 žloutek
- větší špetka sůl
- špetka cukr krupice
- na potření bílek
- na posypání kmín
Náplň
- 300 g čerstvý špenát
- 200 g sýr Feta
- 3 stroužky česnek
- 1 cibule
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Špenátové listy opláchneme vodou a důkladně osušíme. Pokrájíme na nudličky. Nasekáme cibuli a necháme jí zesklovatět na pánvi. Přidáme prolisovaný česnek a špenát, osolíme, opepříme a chviličku podusíme. Stáhneme z plotny a necháme úplně vystydnout. Pokud by ve špenátu zůstala nějaká tekutina, buď jí slijeme nebo přidáme lžíci strouhanky. |
2 Hotovo | Všechny ingredience na těsto si připravíme hodinu předem na linku, aby se vyrovnaly teploty. Rozehřejeme si máslo a necháme zchladnout. Mléko ohřejeme na teplotu těla a pak do něj dáme špetku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Do mísy (ideálně od kuchyňského robota, abychom mohli následně využít jeho pomoci) nasypeme mouku, osolíme, přidáme vzešlý kvásek a zchladlé droždí a vklepneme vejce a jeden žloutek. Uhněteme hladké vláčné těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a igelitem a necháme nakynout, cca 50 minut. |
3 Hotovo | Až těsto znásobí svůj objem, na posypané desce rozválíme na obdélník a pomažeme náplní. Posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Od vzdáleného okraje necháme cca 3-4 cm volný prostor. Ve směru od sebe smotáme do rolády. Podélně jí uprostřed rozřízneme ostrým nožem a obě části volně zamotáme jako vrchní část vánočky. Vložíme na plech vyložený pečícím papírem a zatočíme do věnce. Necháme ještě 10 minut kynout. |
4 Hotovo | Potřeme zbylým bílkem a posypeme kmínem. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme dozlatova, cca 40 minut. |
5 Hotovo |