0 0
Špenátový věnec z kynutého těsta

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto
500 g hladká mouka
cca 220 ml mléko
80 g máslo
21 g droždí
1 vejce
1 žloutek
větší špetka sůl
špetka cukr krupice
na potření bílek
na posypání kmín
Náplň
300 g čerstvý špenát
200 g sýr Feta
3 stroužky česnek
1 cibule
sůl
čerstvě mletý pepř
olej

Špenátový věnec z kynutého těsta

Trendy:
  • Vegetariánské
  • 100 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Náplň

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Špenátové listy opláchneme vodou a důkladně osušíme. Pokrájíme na nudličky. Nasekáme cibuli a necháme jí zesklovatět na pánvi. Přidáme prolisovaný česnek a špenát, osolíme, opepříme a chviličku podusíme. Stáhneme z plotny a necháme úplně vystydnout. Pokud by ve špenátu zůstala nějaká tekutina, buď jí slijeme nebo přidáme lžíci strouhanky.

2
Hotovo

Všechny ingredience na těsto si připravíme hodinu předem na linku, aby se vyrovnaly teploty. Rozehřejeme si máslo a necháme zchladnout. Mléko ohřejeme na teplotu těla a pak do něj dáme špetku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Do mísy (ideálně od kuchyňského robota, abychom mohli následně využít jeho pomoci) nasypeme mouku, osolíme, přidáme vzešlý kvásek a zchladlé droždí a vklepneme vejce a jeden žloutek. Uhněteme hladké vláčné těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a igelitem a necháme nakynout, cca 50 minut.

3
Hotovo

Až těsto znásobí svůj objem, na posypané desce rozválíme na obdélník a pomažeme náplní. Posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Od vzdáleného okraje necháme cca 3-4 cm volný prostor. Ve směru od sebe smotáme do rolády. Podélně jí uprostřed rozřízneme ostrým nožem a obě části volně zamotáme jako vrchní část vánočky. Vložíme na plech vyložený pečícím papírem a zatočíme do věnce. Necháme ještě 10 minut kynout.

4
Hotovo

Potřeme zbylým bílkem a posypeme kmínem. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme dozlatova, cca 40 minut.

5
Hotovo

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Pečené kuře s brambory šťouchanými se slaninou a špenátem
další
Krkovice na paprice
předchozí
Pečené kuře s brambory šťouchanými se slaninou a špenátem
další
Krkovice na paprice

Přidejte svůj komentář