Ingredience
- 800 g srnčí kýta
- 500 ml červené víno
- 150 g šípková marmeláda
- 100 g šípkysušené nebo čerstvé
- 50 g špek
- 50 g sádlo
- 30 g máslo
- 15 kuliček pepř
- 10 kuliček jalovec
- 10 kuliček nové koření
- 3 ks bobkový list
- 2 větvičky rozmarýna
- 1 velká cibule
- 1 velká mrkev
- 1 velká petržel
- kus velikosti mrkve celer
- sůl
Postup přípravy
Recept na karlovarský knedlík
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Špek nakrájíme na "klínky" na prošpikování masa a dáme na chvilku do mrazáku ztuhnout. Srnčí kýtu odblaníme a ostrým nožem do ní uděláme otvory, do kterých natlačíme špekové kousky. Ze všech stran jí osolíme. |
2 Hotovo | Cibuli nakrájíme na kostičky a zeleninu na trošku větší kousky. Koření zavážeme do kousku gázy, abychom ho následně nemuseli precně lovit z omáčky. |
3 Hotovo | Ve velkém kastrolu rozehřejeme sádlo a maso na něm ze všech stran zprudka opečeme. Poté jej přemístíme na talír a do výpeku nasypeme pokrájenou zeleninu. Orestujeme dozlatova a přisypeme cibuli. Za častého míchání ještě dále restujeme. Přilijeme víno a necháme vydusit. |
4 Hotovo | Povařené šípky rozmixujeme i s vodou na kaši a přes jemný cedník, vystlaný ještě kouskem gázy, přepasírujeme. Pyré přelijeme do zeleninového základu a přidáme ještě šípkovou marmeládu. Společně všechno ještě zarestujeme. Vložíme zpátky maso, podlijeme asi 6 dl horké vody, přikryjeme pokličkou a strčíme do trouby vyhřáté na 160 st. C aspoň na dvě hodiny péct. V polovině pečení zkontrolujeme a případně dolijeme trochu vody. |
5 Hotovo | V mezičase si uvaříme knedlíky. |
6 Hotovo | Upečené maso vytáhneme z omáčky, omáčku doředíme vodou, rozmixujeme a případně dochutíme solí a zbytkem šípkové marmelády nebo citrónové šťávy. Úplně nakonec necháme v omáčce rozpustit máslo. |
2 komentářů Schovat komentáře
Dobrý den, nechal jsme se inspirovat tímto receptem a dnes jsme si ho udělali k obědu. Musím říci že recept je skvělí a jídlo bylo naprosto dokonale. Celá rodina si pochutnala. Kombinace sladké omáčky a zveriny nás mile překvapila. Toto jídlo mohu vřele doporučit. Děkujeme
Lukáši, i celá rodinko, moc děkuji za pochvalu. Nás srnčí se šípkovou omáčkou taky nadchlo. Úplně se mi po tom Vašem komentáři začaly sbíhat sliny 🙂