Ingredience
Těsto
- 120 g hladká mouka
- 80 g máslo
- 50 g moučkový cukr
- 1/2 prášek do pečiva
- špetka sůl
Náplň
- 500 g měkký tvaroh
- 100 ml šlehačka
- 50 g moučkový cukr
- 1 ks vejce
- vanilkaprášek, dřeň, aroma...
- špetka sůl
- cca 20 ks jahody
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mouku nasypeme do misky, přidáme cukr, sůl, prášek do pečiva a pokrájené máslo. Rukama užmouláme žmolenku. |
2 Hotovo | V jiné misce smícháme tvarohy se šlehačkou, cukrem, solí, vanilkou a vejcem. Použijeme-li mixér, bude směs hladší. |
3 Hotovo | Pekáček o průměru 20 cm vymažeme trošku máslem a 3/4 moučké směsi do něj vysypeme. Rukama roztáhneme do stran a upěchujeme. Navrch nalijeme tvarohovou hmotu a pohybem pekáčku jí rozlijeme do krajů. |
4 Hotovo | Jahody omyjeme a necháme okapat. Větší jahody překrájíme na půlky, menší necháme vcelku a oboje pravidelně rozložíme po povrchu koláče. Koláč posypeme zbytkem žmolenky. |
5 Hotovo | Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu 35-40 minut. Necháme zcela vychladnout, nejlépe pár hodin v lednici a až potom krájíme. |