Ingredience
Těsto
- 320 g polohrubá mouka
- 200 g máslo
- 90 g cukr krupice
- 1 vejce
- 1 plná lžička prášek do pečiva
- špetka sůl
Náplň
- 500 g měkký tvaroh
- 180 g smetanový jogurtnebo zakysaná smetana
- 80 g moučkový cukr
- 2 vejce
- 0,5 sáčku vanilkový pudink
- vanilka
- špetka sůl
A ještě
- miska borůvky
- hrst mandlové lupínky
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Smícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme pokrájené změklé máslo a nakonec vejce. Umícháme pevné těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Vytvarujeme silnější šišku (tvar, který se bude následně dobře strouhat) a rozdělíme na dvě části v poměru 1/3 a 2/3. Každou zvlášť zabalíme do mikrotenu. Menší vložíme na chvíli do mrazáku a větší do lednice. |
2 Hotovo | Do mísy vyklepneme tvaroh a jogurt a vyšleháme s cukrem, pudinkovým práškem, vanilkou a žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý, avšak ještě vláčný sníh. Ten následně opatrně po částech vmícháme do tvarohového krému. |
3 Hotovo | Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Větší část těsta (z lednice) namačkáme na dno připravené formy. Na těsto rozvrstvíme tvarohový krém a posypeme po celé ploše borůvkami. Menší kus těsta nastrouháme na hrubém struhadle po celé ploše koláče. Navrch rozvrstvíme mandlové lupínky. |
4 Hotovo |