Ingredience
- 6 plátků Nori řasa
- 500 ml voda
- 350 g Sushi rýženebo kulatozrnná
- 3 lžíce rýžový ocet
- 3 lžíce voda
- 1 lžička cukrvrchovatá
- 1 lžička sůlvrchovatá
Náplň
- 2 vejce
- pórek
- mrkev
- salátová okurka
- červená kapie
A ještě
- zázvor nakládaný
- sojová omáčka
- wasabi
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rýži několikrát propláchneme studenou vodou. Dolijeme 500 ml vody čisté a necháme půl hodiny stát. Potom přivedeme k varu a 2 minuty vaříme. Hrnec zabalíme do osušky a zachumláme do peřin minimálně na půl hodiny. Mezitím si připravíme nálev, svaříme sůl, cukr, vodu a ocet. Tímto nálevem zalijeme připravenou rýží. Důkladně promícháme a necháme zchladnout. |
2 Hotovo | Mezitím si připravíme ingredience k plnění. Mrkev oškrábeme, podélně rozpůlíme a lehce ovaříme. Měla by být měkká „na skus“. Na menší pánvi usmažíme omeletu. Vejce rozšleháme s trochou soli a lžící vody a usmažíme na trošce oleje. Všechnu zeleninu nakrájíme na tenké dlouhé proužky, a to i omeletu. Zeleninu je ideální nakrájet na proužky délky řasy, pokud to jde. |
3 Hotovo | Připravíme si sushimatku, což je podložka, která nám pomůže sushi rolky zabalit. Na ní položíme řasu Nori lesklou stranou dolů. Připravíme si mističku s vodou, lžíci a vařečku. Lžíci a vařečku budeme do vody máčet před každým nabíráním a rozvrstvováním rýže. |
4 Hotovo | Rýži klademe na bližší stranu plátku řasy, asi do dvou třetin a rovnoměrně rozvrstvíme. Na rýži poklademe proužky oblohy, výběr záleží na vás. Poklademe jí na bližší stranu po celé délce. Vzdálený okraj řasy navlhčíme vodou, aby se konec snadno přilepil. Potom chytneme bližší kraj sushimatky včetně řasy s náplní a snažíme se rolku zabalit (průběžně utahujeme). Když se povede, ještě jí chvíli poválíme v sushimatce. |
5 Hotovo | Rolky zabalíme do fresh fólie a necháme odpočitnout v lednici. Nachystáme si talířek s trouchou vody a mokrou složenou utěrkou. Rolky krájíme na špalíky ostrým nožem, který si otíráme do mokré utěrky. |
6 Hotovo | Podáváme s wasabi, sojovkou a nakládaným zázvorem. |