Ingredience
- 500 ml voda
- 350 g Sushi rýženebo kulatozrnná
- 6 plátků Nori řasa
A ještě
- 3 lžíce rýžový ocet
- 3 lžíce voda
- 1 lžička cukr krupice
- 1 lžička sůl
Náplň
- mango
- mrkev
- salátová okurka
- pórek
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rýži několikrát propláchneme studenou vodou. Dolijeme 500 ml vody čisté a necháme půl hodiny stát. Potom přivedeme k varu a 2 minuty vaříme. Hrnec zabalíme do osušky a zachumláme do peřin minimálně na půl hodiny. Mezitím si připravíme nálev, svaříme sůl, cukr, vodu a ocet. Tímto nálevem zalijeme připravenou rýží. Důkladně promícháme a necháme zchladnout. |
2 Hotovo | Mrkev oškrábeme a uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Zchladlou pak nakrájíme na dlouhé hranolky. Na dlouhé hranolky nakrájíme i okurku zbavenou semínek, oloupané mango a na dlouhé proužky i pórek. |
3 Hotovo | Připravíme si sushimatku, což je podložka, která nám pomůže sushi rolky zabalit. Na ní položíme řasu Nori lesklou stranou dolů. Připravíme si mističku s vodou, lžíci a vařečku. Lžíci a vařečku budeme do vody máčet před každým nabíráním a rozvrstvováním rýže. |
4 Hotovo | Rýži klademe na bližší stranu plátku řasy, asi do poloviny řasy a rozvrstvíme do dlouhého valu. Na rýži poklademe po celé délce proužky oblohy a zamáčkneme do rýže. Vzdálený okraj řasy navlhčíme vodou, aby se konec snadno přilepil. Potom chytneme bližší kraj sushimatky včetně řasy s náplní a snažíme se rolku zabalit (průběžně utahujeme). Když se povede, ještě jí chvíli poválíme sushimatce. |
5 Hotovo | Necháme odstát a poté krájíme ostrým nožem na špalíky. Podáváme s nakládaným zázvorem, wasabi pastou a sojovou omáčkou. |
6 Hotovo |