Ingredience
Těsto
- 370 g polohrubá mouka
- 230 g plnotučný tvaroh
- 150 g máslo
- 80 g cukr krupice
- 1 ks žloutek
- 1/2 k prášek do pečiva
- špetka sůl
Náplň
- 250 g vlašské ořechy
- 50 g moučkový cukr
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžíce rum
- 1 k bílek
- špetička sůl
Směs na potření
- 30 g máslo
- 1 lžíce rum
- 1 lžička med
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Z mouky, cukru, prášku, soli, rozpuštěného másla, tvarohu a žloutku umícháme těsto. Ideálně k tomu poslouží kuchyňský robot. Nezastaví nás ani to, že bude těsto trošičku lepit. Zabalíme jej do mikroténu a odložíme cca na hodinu do lednice. |
2 Hotovo | Mezitím i připravíme náplň. Rozmixujeme ořechy a smícháme s cukrem, rumem, bílkem, solí a citrónovou šťávou. |
3 Hotovo | Odpočaté těsto rozkrojíme na dvě části. Z každé ukoulíme bochánek a na pomoučené lince rozválíme na dvě placky. Rádýlkem každou placku rozkrájíme na 8 výsečí. Na širší okraje rozdělíme lžící ořechovou náplň a stočíme směrem ke špičce. |
4 Hotovo | Plech vyložíme pečícím papírem a rohlíčky na něj vyskládáme. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25 minut. Zatímco se nám pečou, připravíme i směs na potření z rozpuštěného másla, medu a rumu. |
5 Hotovo | Ještě horké rohlíčky potřeme připravenou směsí anebo je můžeme jen pocukrovat moučkovým cukrem. |