Ingredience
Těsto
- 160 g špaldová mouka celozrnná hladká
- 140 g máslo
- 20 g moučkový cukr
- 2 lžíce studená voda
- 1 lžíce kvalitní ocet
- 1 žloutek
- špetka sůl
Náplň
- 150 g mák
- 1 velké jablko150 g po vykrájení
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 2 lžíce javorový sirupnebo med
- špetka sůl
Na potření
- bílek
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do misky nasypeme mouku, cukr, sůl a promísíme. Přidáme pokrájené ztuhlé máslo, žloutek, ocet a vodu. Rychle promícháme těsto, ideálně v robotu. Křehké těsto si nerozumí s teplými dlaněmi. Je potřeba pracovat hodně svižně. Hotové těsto rozdělíme na dvě části, ukoulíme kuličky a trochu je rozplácneme v dlaních, aby se nám následně se ztuhlým těstem líp pracovalo. Zabalíme do mikroténu a necháme odpočinout v lednici aspoň hodinu, ale klidně i přes noc. |
2 Hotovo | Mezitím si nameleme mák a najemno nastrouháme jablíčko (anebo rozmixujeme v sekáčku včetně slupky i máku a ostatních přísad - nejefektivnější varianta :D). Smícháme dohromady společně s citrónovou šťávou, javorovým sirupem a solí. |
3 Hotovo | Těsto vyndáme z lednice a na pomoučeném stole vyválíme dvě placky. Moukou poprášíme i váleček a válíme z obou stran. Vždy trochu válíme do kruhového tvaru. Po chvilce obrátíme a válíme z druhé strany. Takto postupujeme, až bude těsto silné asi 3-4 mm. Pak rozkrájíme rádýlkem každou placku na 6 částí. Na širší stranu navrstvíme makovou náplň (množství vyjde přesně na 12 rohlíčků) a zarolujeme směrem k užšímu konci. Rohlíčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme zbylým bílkem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova. |