Ingredience
Těsto
- 450 g hladká mouka
- 250 g měkký tvaroh
- 100 ml podmáslí
- 70 g máslozměklé
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetka sůl
Maková náplň
- 200 g mák mletý
- 200 ml mléko
- 50 g cukr
- 2 plné lžíce švestková klevela
- 1 lžíce rum
- 0,3 lžičky skořice
- špetka sůl
Ořechová náplň
- 200 g vlašské ořechy
- 80 g moučkový cukr
- 1 lžíce rum
- 1 bílek
- 0,3 lžičky skořice
A ještě
- 20 g máslo
- moučkový cukr
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Máslo necháme změknout. Pak přidáme k mouce a ostatním ingrediencím a umícháme příjemné hladké těsto. Ideálně nám s tím může pomoct kuchyňský robot. Z hotového těsta utvoříme kouli, zabalíme do fresh fólie a necháme aspoň půl hodiny odpočinout v lednici. Ale klidně i přes noc. |
2 Hotovo | Pomletý mák nasypeme do kastrolku, zalijeme mlékem, přidáme cukr a špetku soli a podusíme, až mák zhoustne. Pak ochutíme skořicí, švestkovou klevelou (nebo povidly) a rumem. Promícháme a necháme zchladnout. |
3 Hotovo | Ořechy rozdrtíme, zasypeme cukrem a skořicí a promícháme s bílkem a rumem. |
4 Hotovo | Těsto rozdělíme na 4 části. Každou vyválíme na pomoučené desce stolu do kruhové placky a rádýlkem rozdělíme na 6 výsečí. Na širší části poklademe vydatnou porcí náplně a stočíme do rohlíčků. Pokud byste chtěli rohlíčky menší, udělejte z každé placky výsečí 8. |
5 Hotovo | Klademe na plech na pečící papír a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 18-20 minut. |
6 Hotovo | Hotové rohlíčky potřeme rozpuštěným máslem a poprášíme moučkovým cukrem. |