Ingredience
- 2500 g švestky
- 350 g cukr krupice
- 70 g tmavý balsamico krém
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Švestky omyjeme, osušíme a odpeckujeme. Naházíme do většího kastrolu se silnějším dnem. Zasypeme cukrem, zalijeme balsamicem a bez míchání zakryjeme pokličkou. Necháme v chladu stát přes noc nebo aspoň 6 hodin. |
2 Hotovo | Poté pokličku odstraníme, stále nemícháme, a při silnější teplotě (na indukci stupeň 11) vaříme asi hodinku. Povidla bublají. Stále nemícháme, ale teplotu stáhneme na mírnější teplotu (na indukci stupeň 3) a vaříme bez míchání další cca 4 hodiny. |
3 Hotovo | Poté povidla rozmixujeme ponorným mixérem a ještě necháme na zdroji tepla. Zatím vyvaříme skleničky a víčka, a také trychtýř a naběračku, prostě vše, co přijde s povidly do styku. Připravená povidla plníme do horkých skleniček. Cípek čisté utěrky namočíme do bezbarvého alkoholu, otřeme okraje a víčko zevnitř a zašroubujeme. |
4 Hotovo | Naplněné skleničky vyskládáme do kastrolu s horkou vodou, ve které jsme vyvařili sklenky. Vložíme do trouby a ještě zavaříme 15 minut při 85 st. C. |