Ingredience
- 500 g švestkyhodně zralé
- 5 ks hřebíček
- 4 cl koňak
- 2 stroužky česnek
- 1 ks cibule
- 1 lžíce třtinový cukr
- cca 3 cm kousek zázvor
- z 1 ks pomerančová šťáva
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého badyán
- dle chuti chilli koření
- špetka sůl
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kostičky. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, když zesklovatí, přidáme cukr a když začne růžovět, zalijeme koňakem. Necháme vysmahnout. Potom vsypeme pokrájené švestky, okořeníme nastrouhaným zázvorem, hřebíčky, skořicí, badyánem, chilli kořením, špetičkou soli a dusíme. Hodně často mícháme, aby se nám švestky nepřipálily. |
2 Hotovo | Když směs zhousthe, přilijeme pomerančovou šťávu, promícháme a ještě chvíli dusíme. Dle vlastní chuti doladíme případně cukrem nebo další pomerančovou šťávou. |
3 Hotovo | Pokud máte švestek nazbyt, udělejte větší dávku a zavařte do skleniček. V zimě, jako když ho najdete. |