Ingredience
- 170 g mák
- 130 g jemné ovesné vločky
- 120 g máslo
- 70 g třtinový cukr
- 0,5 lžičky skořice
- špetka sůl
A ještě
- 25 švestky
- nemusí být javorový sirupnebo tekutý med
- na vymazání formy máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Formu vymažeme silně máslem. Švestky omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Umeleme mák a smícháme jej se změklým máslem, cukrem, skořicí, špetkou soli a jemnými vločkami. V prstech utvoříme drobenku. Tři čtvrtiny jí namačkáme na dno připravené formy. Na makovou vrstvu vyskládáme půlky švestek řeznou plochou dospodu, hezky hustě jednu vedle druhé. Zbytek drobenky rozvrstvíme navrch. Povrch můžeme ještě pokapat javorovým sirupem nebo tekutým medem. Není to nutné, ale zvýší to vláčnost a lahodnost moučníku. |
2 Hotovo | Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C 30 minut. Pak troubu vypneme, necháme jí zavřenou a crumble necháme ještě 10 minut dojít. Krájíme až po úplném vychladnutí, nejlépe druhý den. |