Ingredience
Na 80 ks
- 150 g jemné ovesné vločky
- 130 g máslo
- 80 g celozrnná pšeničná mouka
- 60 g třtinový cukrpokud budou švestky slazené, tak míň
- 40 g hladká mouka
- 20 g sušené švestkypoužila jsem organické bez cukru
- 4 lžíce švestkový sirup
- z 1/2 citrónová šťáva
- 1 lžíce med
- 1 lžička jedlá soda
- špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Pokud máme organické švestky, namočíme je aspoň na 2 hodiny do vody, aby změkly. Vodu pak slijeme, ale asi půl deci si necháme do vloček. Potom je nakrájíme na malé kousky. Pokud máme proslazené švestky, které jsou měkčí, není potřeba je namáčet, ale protože jsou sladší, dáme do vloček trochu víc citrónové šťávy a míň cukru. |
2 Hotovo | Máslo odvážíme do plecháčku a rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme citrónovou šťávu, vodu z namočných švestek a švestkový sirup. Do misky odvážíme vločky, mouku, cukr, jedlou sodu, sůl a promícháme. Přilijeme směs rozpuštěného másla s medem, švestkovým sirupem a citrusovou šťávou. Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme z těsta pomocí dvou lžiček malé hromádky, které lžičkou ještě uhladíme a rozmáčkneme na placičky. |
3 Hotovo | Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 8 minut dozlatova. |