Ingredience
Kynuté těsto
- 420 g hladká mouka
- 220 ml mléko
- 70 g cukr
- 50 g máslo
- 30 g droždí
- 1 žloutek
- větší špetka sůl
Maková drobenka
- 200 g mák
- 80 g cukr
- 70 g máslo
A ještě
- 50 ks švestky
- 1 dl šlehačka
- na vymazání plechu máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mléko trošičku přihřejeme, aby bylo lehce teplé a vmícháme do něj lžičku cukru a rozdrobené droždí. Necháme pár minutek stát, až droždí vzkypí. Rozehřejeme si máslo. Do misky odvážíme mouku a zbylý cukr a přimícháme velkou špetku soli. Přilijeme vzkypělé droždi s mlékem, přidáme žloutek a rozpuštěné, ne příliš horké, máslo. Ideálně pomocí kuchyňského robotu zpracujeme jemné vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 50 minut kynout. |
2 Hotovo | Mezitím si omyjeme a osušíme švestky. Rozpůlíme je a odstraníme pecky. Umeleme mák a užmouláme s cukrem a povoleným máslem na drobenku. Plech o rozměrech 40x30 cm vymažeme máslem. |
3 Hotovo | Vykynuté těsto namačkáme po celé ploše vymazaného plechu. Obložíme půlkami švestek, hezky jednu vedle druhé, řeznou plochou vzhůru a posypeme bohatě makovou drobenkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 25 minut. Hotový koláč vyjmeme z trouby, a teď použijeme trik mojí mamky: koláč po celé ploše pokapeme šlehačkou, aby byl krásně vláčný. |