Ingredience
Korpus
- 180 g hladká mouka
- 90 g máslo
- 25 g třtinový cukr
- 2 lžíce studená voda
- 1 žloutek
- špetka sůl
Náplň
- 25 švestky
- 30 g třtinový cukrnebo 3 lžíce medu
- 3 lžíce vanilkový pudink
- 3 lžíce rum Legendario
- 0,5 lžičky skořice
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si připravíme křehké těsto. Studené máslo nakrájíme na kostičky a rychlostí blesku smícháme s moukou, cukrem a solí Zbytečně ho v dlaních nezahříváme, aby se máslo nerozpustilo. Ideální je použít kuchyňský robot. Měla by nám vzniknout jakási drobenka s kousky másla velikosti malých hrášků. Pak přimícháme žloutek se studenou vodou a zpracujeme opravdu rychle vláčné těsto. Je dobré jej nechat v lednici aspoň půl hodiny odpočinout, ale lze použít hned. Natlačíme jej do formy poctivě vymazané máslem. Povrch propícháme vidličkou, vyložíme pečícím papírem, na který vysypeme fazole nebo nějaké suché luštěniny a předpečeme 15 minut při 180 st. C. Fazole pomohou tomu, že se těsto nebude nafukovat a nevytvoří se bubliny (fazole pak necháme vystydnout a použijeme zase příště - už ale ne na vaření). |
2 Hotovo | Jakmile připravíme těsto, omyjeme a osušíme švestky. Vypeckujeme je a nakrájíme na čtvrtiny. Nasypeme do misky, zasypeme cukrem nebo zalijeme medem, poprášíme pudinkovým práškem, skořicí a zakápneme Legendariem nebo jiným nasládlým alkoholem. Promícháme a necháme odstát. |
3 Hotovo |