0 0
Švestkový koláč z křehkého těsta

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Korpus
180 g hladká mouka
90 g máslo
25 g třtinový cukr
2 lžíce studená voda
1 žloutek
špetka sůl
Náplň
25 švestky
30 g třtinový cukr nebo 3 lžíce medu
3 lžíce vanilkový pudink
3 lžíce rum Legendario
0,5 lžičky skořice

Švestkový koláč z křehkého těsta

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Aby těsto bylo opravdu křehké, je potřeba, abychom máslo zapracovali opravdu studené a zůstalo v malých kouscích. Zbytečně jej nezahříváme dlaněmi.

  • 65 min
  • Porcí: 6
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Náplň

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Nejdřív si připravíme křehké těsto. Studené máslo nakrájíme na kostičky a rychlostí blesku smícháme s moukou, cukrem a solí Zbytečně ho v dlaních nezahříváme, aby se máslo nerozpustilo. Ideální je použít kuchyňský robot. Měla by nám vzniknout jakási drobenka s kousky másla velikosti malých hrášků. Pak přimícháme žloutek se studenou vodou a zpracujeme opravdu rychle vláčné těsto. Je dobré jej nechat v lednici aspoň půl hodiny odpočinout, ale lze použít hned. Natlačíme jej do formy poctivě vymazané máslem. Povrch propícháme vidličkou, vyložíme pečícím papírem, na který vysypeme fazole nebo nějaké suché luštěniny a předpečeme 15 minut při 180 st. C. Fazole pomohou tomu, že se těsto nebude nafukovat a nevytvoří se bubliny (fazole pak necháme vystydnout a použijeme zase příště - už ale ne na vaření).

2
Hotovo

Jakmile připravíme těsto, omyjeme a osušíme švestky. Vypeckujeme je a nakrájíme na čtvrtiny. Nasypeme do misky, zasypeme cukrem nebo zalijeme medem, poprášíme pudinkovým práškem, skořicí a zakápneme Legendariem nebo jiným nasládlým alkoholem. Promícháme a necháme odstát.

3
Hotovo

Švestky vyklopíme na předpečené těsto a rozvrstvíme po povrchu. Strčíme zpátky do trouby vyhřáté na 180 st. C a dopečeme ještě cca 35 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Risotto se špenátem a krůtím masem
další
Zeleninová směs s hovězím masem
předchozí
Risotto se špenátem a krůtím masem
další
Zeleninová směs s hovězím masem

Přidejte svůj komentář