Ingredience
- 100 g čerstvý špenát
- 85 g špaldová mouka hladká
- 80 g cukr krupice
- 4 vejce
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžíce olej
- špetka sůl
- vanilka
Krém
- 250 g měkký tvaroh
- 250 g mascarpone
- 60 g moučkový cukr
- 4 lžíce citrónová šťáva
A ještě
- výrazná marmeládajá měla rybízovou
- borůvky
- jahody
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Špenát zbavíme oschlých lístků a propláchneme vodou. Potom rozložíme na čistou utěrku a necháme oschnout. Klidně přes noc. Anebo důkladně osušíme. Potom listy hala bala pokrájíme nožem a následně rozmixujeme s trochou oleje, strouhané citrónové kůry a šťávy na kaši v elektrickém sekáčku. |
2 Hotovo | Bílky se špetkou soli rozšleháme do řídké pěny. Pak zvýšíme obrátky na maximum a po malých dávkách přisypáváme cukr a přidáme i vanilku. Vyšleháme polotuhý sníh. Poznáme to tak, že po vytažení metly se špičky sněhu líně ohýbají dolů. Od této chvíle už používáme jen stěrku a se sněhem pracujeme velmi zlehka. Přimícháme žloutky hezky jeden po druhém, vždy zapracováváme až přidaný žloutek ve sněhu zmizí. Mezi nimi přidáváme na střídačku vždy lžíci špenátové kaše a lžíci mouky a zase zlehounka zapracujeme do těsta. |
3 Hotovo | Troubu rozpálíme na 200 st. C. Velký pečící plech vyložíme namačkaným pečícím papírem a ten potřeme tenkou vrstvou oleje. Těst rozetřeme na připravený papír na co největší placku. Plech s těstem vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 7 minut. |
4 Hotovo | Na upečenou placku položíme čistý pečící papír a opatrně otočíme použitým papírem nahoru. Ten následně stáhneme a korpus spolu s novým papírem zabalíme do rolády. Zakryjeme utěrkou a necháme zchladnout. |
5 Hotovo | Teď si do mísy vyklepneme mascarpone, zasypeme moučkovým cukrem a citrónovou štávou. Mixérem krátce promícháme. Přidáme tvaroha s zase krátce vyšleháme, aby se vše propojilo. Dochutíme případně dle vlastního přání cukrem a citrónovou šťávou. |
6 Hotovo | Korpus roztáhneme, po celé ploše potřeme marmeládou a třičtvrtinou krému. Zarolujeme a zbytek krému rozetřeme po povrchu rolády. Ozdobíme ovocem a necháme hodinku zatuhnout v lednici. |