Postup přípravy
Věděli jste, že rebarbora není ovoce, ale zelenina a může se konzumovat pouze do svátku svatého Jana? A nejlépe s tvarohem nebo jiným mléčným výrobkem.
Sypaný koláč asi nemusím dlouze představovat. Je to taková česká klasika (teda vlastně nevím, jestli je původem z Čech :)). Koupila jsem rebarboru a taky čerstvý tvaroh na místní farmě a rozhodla se, že zkusím udělat sypaný koláč s rebarborou. „Mokré“ moučníky s minimem těsta u nás frčí nejvíc a tento koláč je prostě úžasný. Vezme si pouze tolik mouky, kolik nezbytně potřebuje a zbytek zůstane v sypké formě pod koláčem.
Na pekáček 30 x 20 cm budeme potřebovat:
Sypká směs
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g špaldové mouky
- 90 g třtinového cukru
- 1 prášek do pečiva
Tvarohová směs
- 500 g tvarohu
- 90 g třtinového cukru
- 1 vanilkový pudink
- 1 šlehačka
- 2 vejce
- špetka soli
Navrch
- 5 silnějších řapíků rebarbory
- 80 g másla
- máslo na vymazání pekáčku
Postup:
Mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva. 3/4 sypké hmoty vysypeme do pekáčku silně vymazaného máslem. Vejce rozšleháme s cukrem, přidáme tvaroh, špetku soli, sypký pudink rozmíchaný s 1/2 dl vody a umícháme v hladkou hmotu. Šlehačku ušleháme zvlášť a potom vmícháme do tvarohu. Směs vylijeme na mouku a rozetřeme.
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky, kterými posypeme hustě celý povrch tvarohu. Zbytek sypké směsi rozvrstvíme po povrchu. Máslo nakrájíme na plátky a vyskládáme po povrchu.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 30 minut.