Ingredience
- 500 ml plnotučné mléko
- 65 g máslo
- 55 g hladká mouka
- 5 vejce
- 4 větvičky tymián
- 1 bobkový list
- pažitka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- muškátový oříšek
A ještě
- 300 ml šlehačka
- 150 g libová slanina
- 110 g sýr Gruyere
- 1 lžíce olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív přivedeme k varu mléko s tymiánem, bobkovým listem a muškátovám oříškem. Odstavíme a necháme trochu zchladnout. Pak přecedíme. |
2 Hotovo | Z mouky a másla připravíme zlatavou jíšku, do které metličkou zašleháme mléko a chvilku povaříme do zhoustnutí. Necháme opět chvíli zchladnout. Do teplé směsi metličkou zašleháme žloutky. Osolíme, opepříme a přimícháme posekanou pažitku. Z bílků se špetkou soli ušleháme polotuhý sníh a postupně zlehka vmícháme do směsi. |
3 Hotovo | Keramické mističky na muffiny silně vymažeme máslem a rozdělíme do nich těsto. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a 5-7 minut pečeme. Suflé vyběhne a povrch začne zlátnout. Vytáhneme z trouby a necháme vydýchat. |
4 Hotovo | V mezičase si nahrubo nastrouháme sýr. A taky nakrájíme slaninu na kostičky a na lžíci olivového oleje jí vykřupeme dozlatova. Potom přemístíme na ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk. Šlehačku vylijeme do kastrolku, osolíme, opepříme a povaříme, až začne houstnout. Potom do ní přimícháme třičtvrtiny křupavé slaniny. |
5 Hotovo | Šlehačkovou směs rozdělíme na 6 talířků, doprostřed usadíme vyklopené suflé a povrch posypeme sýrem. Zapečeme pod grilem rozpáleným na 200 st. C. Nakonec posypeme zbytkem slaniny. |