Ingredience
Hovězí
- 500 g hovězí maso z krku
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kus celer
- bobkový list
- nové koření
Marináda
- 3 stroužky česnek
- 3 lžíce sojová omáčka
- 1 velká cibule
- 1 dl rajčatová passata
- 1 lžička třtinový cukr
- 0,5 dl BBQ omáčka
- 1 lžíce balzamiko červené
- sůl
- chilli koření
- olej
Sýrové tacos
- 120 g sýr parmazánového typu
A ještě
- baby salát
- cherry rajčátka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Maso očistíme, odblaníme, vložíme do studené vody, přihodíme oloupanou cibuli, mrkev, petržel a celer. Přivedeme k varu a pak dáme na nejmenší plotýnku, kde nechám na úplně nejmenší teplotě táhnout cca 7 hodin, až bude maso úplně měkké. Maso pak vyndáme a tekutinu použijeme na polévku. |
2 Hotovo | Připravíme si marinádu. Na oleji zpěníme posekanou cibuli a česnek a zasypeme cukrem. Necháme zkaramelizovat. Přilijeme passatu, BBQ omáčku, sojovku a balzamiko. Okořeníme chilli a solí. Ochutnáme, případně doladíme dle vlastní představy. |
3 Hotovo | Uvařené maso roztrháme pomocí dvou vidliček na kousky, až téměř na vlákna a přemístíme do marinády. Promícháme, až se obojí spojí. |
4 Hotovo | Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Na pečící papír obkreslíme tužkou čajové podšálky (průměr cca 15 cm), 6 ks. Papír vystřihneme tak, aby nám zbyly aspon centimetrové okraje. Rozpálíme troubu na 180 st. C. Na kousky pečícího papíru rozdělíme strouhaný sýr tak, abychom jím pokryli souvisle vnitřní prostor nakreslených kruhů. Položíme na plech a strčíme do vyhřáté trouby. Když sýr začne zlátnout, velmi rychle vezmeme papír se sýrem a přeložíme ho do tvaru tacos a upevníme třeba mezi bábovičky otočeného muffinového plechu nebo na plynový sporák mezi kovové stojánky. |
5 Hotovo | Když sýr zcela vychladne, odstraníme papír, na dno tacos narovnáme salát, na něj opatrně nandáme trhané maso a navrch rajčátka. Sýrové tacos jsou velmi křehké, tak pracujeme opatrně. |